Την Παρασκευή η “Αριάδνη” θα απελευθερωθεί στην παραλία Ενυδρείου

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί ως Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μελέτη και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.

Μια από τις εθελοντικές δράσεις του Υ.Σ.Ρ. είναι η άµεση και ταυτόχρονα μοναδική σε τοπικό επίπεδο ανταπόκριση σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε δυσχέρεια θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών-βλέπε CITES, IUCN, ΕΕ) που προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία. Όσον αφορά στις θαλάσσιες χελώνες ο Υ.Σ.Ρ. λειτουργεί ως “Σταθμός Πρώτων Βοηθειών” για την ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου µε την προσφορά φροντίδας στα χρήζοντα βοήθειας ζώα, από το επιστημονικό προσωπικό του και είναι ενταγμένος επισήμως στο χάρτη των Κέντρων Περίθαλψης και Πρώτων Βοηθειών της Μεσογείου.

Σημαντικό ρόλο στην πολυετή αυτή δράση του Υ.Σ.Ρ. παίζει η άριστη συνεργασία µε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, και στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών και με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Στις 14 Οκτωβρίου 2017 στην παραλία της Ψαροπούλας στην πόλη της Ρόδου βρέθηκε από ευαισθητοποιημένη συμπολίτισσά μας, μια τραυματισμένη ζωντανή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Η νεαρή χελώνα έφερε τρία αγκίστρια στο στόμα καθώς και πολλαπλές περιφερειακές εκδορές στα πτερύγια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου στις εγκαταστάσεις του Σταθμού.

Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ. υπό την εποπτεία του κ. Π. Μαργιέ- κτηνιάτρου Α.Π.Θ.- ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Η χελώνα ονομάστηκε προσωρινά «Αριάδνη», δεδομένου ότι στα μικρά άτομα δεν αναγνωρίζεται οπτικά-εξωτερικά, το φύλο. Ζύγιζε 2,5 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 27 εκ. και το καμπύλο πλάτος 24 εκ. Σήμερα κατόπιν συνεχούς φροντίδας ζυγίζει 5,2 κιλά, το κέλυφός της έχει καμπύλο μήκος 30 εκ. και καμπύλο πλάτος 27 εκ. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών του «Αρχέλων», δεν τοποθετήθηκε κανένα σήμα αναγνώρισης με κωδικό αριθμό λόγω του μικρού μεγέθους της.

Η «Αριάδνη», μετά την 7μηνη καθημερινή περίθαλψη της είναι τώρα σε θέση να βρει ξανά το φυσικό της περιβάλλον. Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ώρα 09:30 θα αφεθεί ελεύθερη στην παραλία του Ενυδρείου στην πόλη της Ρόδου.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σπάνιο αυτό γεγονός, να πλησιάζουν την τοποθεσία πολύ προσεκτικά, χωρίς φωνές και θόρυβο και να κρατούν απόσταση από το ζώο: η χελώνα δεν πρέπει ούτε να ενοχληθεί, ούτε να φοβηθεί, ούτε να στρεσαριστεί!

 

Ο Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.
Δρ. Ανδρέας Σιούλας