Την ώρα που Χατζημάρκος και Κολιάδης τσακώνονται για το “τέλος ανθεκτικότητας”, οι επιχειρηματίες ζητούν να καταργηθεί ο νέος άδικος φόρος!

Έκπληκτοι μείναμε όλοι στο άκουσμα ότι από 01/01/2024 καταργείται ο φόρος διαμονής και τίθεται σε εφαρμογή ένας νέος, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ υπό τον όρο «ΤΕΛΟΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» η «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ».

Οι αντιδράσεις των άμεσα συσχετιζόμενων με το φόρο(επισκέπτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων η ακίνητων τύπου AIRBNB) αλλά και των έμμεσα εμπλεκόμενων(τουριστικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών) είναι έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες.

Το ίδιο θεωρούμε και εμείς από την πλευρά μας, καθώς κρίνουμε πως το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης προκειμένου να κλείσουν «άλλες τρύπες» αλλά και με κίνδυνο τη δυσαρέσκεια των δυνητικών επισκεπτών μας, είναι απλά ΜΕΓΑΛΟ.

Αν μπει κανείς στη διαδικασία να αναλογιστεί τα κριτήρια με τα οποία κάποιος επιλέγει να επισκεφτεί τη χώρα μας, αυτά απαριθμούνται ως εξής:

  1. Ήλιος και θάλασσα
  2. Ασφαλής προορισμός
  3. Διακοπές value for money
  4. Greek hospitality

Το 3ο και το 4ο δικαίως τα έχουμε κατακτήσει καθώς τα τελευταία 30 χρόνια οι REPEATERS όλο και αυξάνονται. Και εδώ διακρίνεται ένας βασικός κίνδυνος, καθώς η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους μπορεί να οδηγήσει σε στροφή των επισκεπτών σε ανταγωνιστικές χώρες. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι στην πλειονότητα τους , οι τουρίστες έρχονται με συγκεκριμένο budget, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό τώρα αυτομάτως μεταφράζεται σε περικοπές σε διαφόρους κλάδους(πχ εστίαση, shopping κα). Με δυο απλά παραδείγματα φαίνεται ότι οι επιπτώσεις θα μας αγγίξουν όλους ανεξαιρέτως.

Στον αντίποδα, θα συμφωνήσουμε ότι ο φόρος αυτός μπορεί να υπάρχει αντίστοιχα και σε άλλες χώρες, θα πρέπει όμως να τονίσουμε τα μεγαλύτερα κίνητρα επισκεψιμοτητας που τους παρέχονται όπως επίσης και το γεγονός ότι υπερτερούν και σε άλλα βασικά στοιχεία όπως για παράδειγμα οι υποδομές. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο μέσος ορος διακοπών στα νησιά μας είναι 10-14 μέρες ενώ σε άλλες πόλεις όπως το Παρίσι και η Βενετία 3-5.

Με τα νέα δεδομένα φαίνεται να έχουμε από τους πιο ακριβούς φόρους ανά διανυκτέρευση στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, υπό αμφισβήτηση θα έπρεπε να βρίσκεται και το κριτήριο βάσει του οποίου αποφασίστηκε να υπάρχει ενιαία τιμή σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα κατά πόσο θεωρείται «δίκαιο» κάποιος που επισκέπτεται ένα 5στερο ξενοδοχείο στη Μύκονο η τη Σαντορίνη να πληρώνει τον ίδιο φόρο με κάποιον που επισκέπτεται ένα 5στερο ξενοδοχείο στη Ρόδο η την Κω, τη στιγμή που η διαφορά στο κόστος διαμονής μπορεί να είναι της τάξεως του 60%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τη Ρόδο, τα συγκεκριμένα τέλη προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 50 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το πιθανότερο είναι να μην μείνει στο νησί.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε το μέτρο άδικο, επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι κάτι θα αλλάξει(σύντομα τουλάχιστον), οφείλουμε να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε να υπάρξει τοπική ανταπόδοση από ένα μέρος των εσόδων αυτών που θα φορά την αναβάθμιση, την ασφάλεια και την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος.

Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος.

Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου 

Pin It on Pinterest