Την αύξηση του προνοιακού και διατροφικού επιδόματος για νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους ασθενείς και ΑμεΑ , ζητά ο Μάνος Κόνσολας

«Αύξηση του προνοιακού και διατροφικού επιδόματος για νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους ασθενείς και ΑμεΑ»

Κύριοι Υπουργοί,

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι πληθωριστικές πιέσεις επιβάλλουν την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη.

Επιβάλλεται πέρα από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η επανεξέταση κάποιων επιδομάτων που χορηγούνται σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, όπως το προνοιακό και διατροφικό επίδομα που χορηγείται στα άτομα με αναπηρία.

Πρόκειται για το διατροφικό επίδομα που χορηγείται σε:

1) Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

2) Ασθενείς στους οποίους έχει γίνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.

3) ‘Όσους έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω και ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχου, σπληνός, παγκρέατος, νησιδίων παγκρέατος, εντέρου (παχέος ή λεπτού), ήπατος, νεφρού, καρδιάς και πνευμόνων.

Αντίστοιχη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύς.

Τα συγκεκριμένα επιδόματα παραμένουν σταθερά εδώ και 14 χρόνια, χωρίς να έχει γίνει κάποια αναπροσαρμογή.

Τα νέα δεδομένα, όμως, με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση επιβάλλουν την επανεξέταση και αύξηση αυτών των επιδομάτων, με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αφού ο αριθμός των δικαιούχων είναι σχετικά μικρός.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Προτίθενται να προχωρήσουν σε αύξηση του προνοιακού και διατροφικού επιδόματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών και για τα ΑμεΑ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest

Share This