Τι υποστηρίζει ο ύπαρχος που κατηγορείται για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη – «Ο εντολέας μου έψαξε για σωστικό μέσο»

Με την εκδίκαση της υπόθεσης του πνιγμού του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, του άνδρα που έπεσε στα νερά του λιμανιού του Πειραιά στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon, ο δικηγόρος του καπετάνιου, κ. Κοκοσάλης, μίλησε για την ψυχολογική κατάσταση του εντολέα του. Ο ίδιος ανέφερε πως ο καπετάνιος είναι «συγκλονισμένος» από τον πνιγμό του Αντώνη, ενώ «επιθυμεί διακαώς να δικαστεί δίκαια».

Ο κ. Κοκοσάλης βρέθηκε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» με τη Ζήνα Κουτσελίνη, όπου και μίλησε για την υπόθεση μέσα από τη δική του οπτική. «Αρχικά, η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Πειραιώς, αφορά την πράξη. Η δίωξη αφορούσε τόσο το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, όσο και τη θανατηφόρα διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών».

«Αυτό είναι οξύμωρο και αντιφατικό. Δεν μπορεί να χρεώνεται το αποτέλεσμα του θανάτου στον εντολέα μου, ταυτόχρονα υπό την εκδοχή της αμέλειας και υπό την έννοια του ενδεχόμενου δόλου. Αυτό διορθώθηκε πάραυτα, θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να αποδοθεί αυτή η ανθρωποκτονία έστω με την έννοια της παράληψης με ενδεχόμενο δόλο στον καπετάνιο. Έτσι, δόθηκε ο χαρακτηρισμός της θανατηφόρου εκθέσεως», συνέχισε ο κ. Κοκοσάλης.

Όσον αφορά το ποια είναι η κατάσταση του καπετάνιου αυτή τη στιγμή, ο δικηγόρος του απάντησε πως «ο καπετάνιος είναι συγκλονισμένος, είναι σε μια άθλια ψυχολογικά κατάσταση. Πήγε να κάνει τη δουλειά του και, δυστυχώς, βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοεί ότι έγινε κάτι ανεπανάληπτα τραγικό και πως χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή και πως δημιουργήθηκαν κοινωνικά επώδυνες δυσκολίες τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην ελληνική κοινωνία».

«Ο καπετάνιος επιθυμεί διακαώς να δικαστεί δίκαια. Να υπαχθεί η δική του συμπεριφορά, και οι όποιες πράξεις ή παραλείψεις, να ελεγχθούν με βάση τους κανόνες της ναυτικής πείρας και πρακτικής και να δούμε αν υπέπεσε σε κάποια παράβαση. Να δούμε αν αυτό οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια», τόνισε ο δικηγόρος.

Όσον αφορά για το ηχητικό ντοκουμέντο που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, ο δικηγόρος του καπετάνιου ανέφερε πως «ελάτε στην τραγική θέση αυτού του ανθρώπου. Το μόνο πράγμα που πληροφορείται είναι ‘’άνθρωπος στη θάλασσα’’, γυρίζει πίσω αντανακλαστικά και βλέπει μια σκιά να πέφτει, όπως είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του, και ταυτόχρονα καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Μπορούμε σε αυτές τις τραγικές ψυχολογικές συνθήκες, να μιλήσουμε για ενδεχόμενο δόλο;».

Τέλος, ο κ. Κοκοσάλης ξέσπασε, λέγοντας: «Ας υποθέσουμε ότι ο πλοίαρχος υπέπεσε σε πληθώρα παραλείψεων. Ας υποθέσουμε πως δεν έκανε κράτη, ενώ θα έπρεπε, κάτι που δεν είναι έτσι. Ας υποθέσουμε ότι έφυγε, ενώ δεν έπρεπε να φύγει, αναμένοντας οδηγίες από το traffic, που είναι ο πύργος ελέγχου του λιμένα Ηρακλείου. Όλα αυτά, μπορούν να αποδοθούν σε γνώση και θέληση δόλο, και δεύτερον, δικαιούται ένας πλοίαρχος να έχει εμπιστοσύνη, ότι οι αξιωματικοί θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Μπορεί να φανταστεί ο μέσος πλοίαρχος ότι θα επιδειχθεί μια αντισυστηματική και πρωτοφανής για τα δεδομένα της ναυτιλίας, και, κυρίως, εγκληματική ενέργεια, από πλευράς του υπάρχου του; Μπορεί ο πλοίαρχος να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί το Λιμενικό, να κάνει αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει;».

Pin It on Pinterest