Τι θα ισχύει σε όλη την Ελλάδα από τις 06:00

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (3/11, 06:00) η Ελλάδα θα έχει νέα πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Πλέον ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας υπάρχουν τρεις διαφορετικές ζώνες.

Η πρώτη είναι η «Επιτήρηση» (Κίτρινο), στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που βρισκόντουσαν στο «πράσινο» και στο «κίτρινο».

Η δεύτερη είναι η ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου» (Κόκκινο), στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική.

Ενώ τέλος η τρίτη ζώνη αφορά τις «γκρι» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες οι οποίες θα έχουν τοπικό lockdown και θα έχουν εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού.

Οι κίτρινες περιοχές είναι οι περιφέρειες: Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Οι κόκκινες περιοχές είναι οι περιφέρειες: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς (πλην των νήσων), Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Μαγνησία, Χαλκιδική.

Τα κοινά μέτρα σε κίτρινες και κόκκινες περιοχές
Για τα δύο πρώτα επίπεδα, εκείνο της «Επιτήρησης» και του «Αυξημένου Κινδύνου», θα ισχύουν 6 συγκεκριμένα μέτρα:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Περιορισμός κυκλοφορίας 00:00-05:00
Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας
Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα *εξαιρούνται κλινικές και
εργαστήρια τελειοφοίτων
Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας (ΜΦΗ κ.ο.κ.)
Παράλληλα, σε αυτές τις περιοχές θα είναι ανοικτά: λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, σχολεία, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια.

Τι προβλέπει το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Από αύριο (3/11) το πρωί και για 14 ημέρες Θεσσαλονίκη και Σέρρες «παγώνουν» και θα επιστρέψουν σε μέρες Μαρτίου, όπου οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν SMS για τις μετακινήσεις τους, με το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες να κλείνουν.

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown είναι πως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο στα λύκεια και στα πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικά τα μέτρα του lockdown:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη 05:00-21:00 και 21:00-05:00
Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας
Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια τελειοφοίτων
Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας (ΜΦΗ κ.ο.κ.)
Ανοικτά: χονδρεμπόριο, σχολεία, ξενοδοχεία, βιομηχανία

Όλα όσα θα ισχύουν αύριο στην καθημερινότητά μας
Η Τρίτη (2/11) θα ξημερώσει με νέα δεδομένα για όλους μας όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας.

Πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τα μεσάνυχτα έως και τις 05:00 το πρωί, η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αυξάνεται στο 40% ενώ η εστίαση και τα μπαρ στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι η Αττική, θα είναι κλειστά και θα επιτρέπεται μόνο το take away και τo delivery.

Αντίθετα στις περιοχές του πρώτου επιπέδου, δηλαδή της Επιτήρησης, προβλέπεται για την εστίαση η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα έως 50% της δυναμικότητας βάσει της άδειας, ενώ τα καταστήματα θα κλείνουν στις 23:30.

Όσον αφορά τα καταστήματα τροφίμων, όπως super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία Και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής:

1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.
Σημειώνεται πως στο δεύτερο επίπεδο (σ.σ. Αυξημένου Κινδύνου) προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα μέτρα

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest