Με αφορμή την σύλληψη Ραδιοερασιτέχνη στο νησί μας στις 9/8/2020, το δεύτερο συμβάν μέσα σε λίγα χρόνια και ως αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης από το 1992, θα ήθελα να ενημερώσω τόσο το κοινό αλλά και τις αρχές της Δημοκρατίας μας τι είναι Ραδιοερασιτεχνισμός και ποιοι είναι οι Ραδιοερασιτέχνες.
Εσφαλμένα για πολλά χρόνια, δεκαετίες ίσως ο πολύς κόσμος θεωρούσε ότι Ραδιοερασιτέχνες είναι οι “Ραδιοπειρατές” των FM που ελλείψει νομοθεσίας σε ότι αφορά στις εκπομπές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό των ερτζιανών, έβαζαν μουσική και έκαναν ή δέχονταν “αφιερώσεις”. Όχι. Οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες ήταν είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυτό που η σύνθεση της λέξης ορίζει:
¨Εραστές της τέχνης της Ραδιοεπικοινωνιας” σε ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων από πολύ χαμηλά μέχρι τα μικροκύματα. Η κατάρτισή τους είναι τουλάχιστον εφάμιλλη και πολλές φορές ανώτερη ακόμη και επαγγελματιών.
Αδειούχοι, επιμένω γιατί εκτός από το μεράκι τους, διάβασαν, προετοιμάστηκαν και έδωσαν εξετάσεις στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποδεικνύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά στα θέματα που τους αφορούν (παλιότερα και στον κώδικα Μορς)
Πετυχαίνοντας λοιπόν στις εξετάσεις του Υπουργείου, παίρνουν μια από τις λίγες πιστοποιήσεις που δίνει η Πολιτεία ονομάζοντας τους μάλιστα ως “Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη” και “Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη μέσω Δορυφόρου”
Ένα αμιγώς επιστημονικό ηδυπάρεργο που έχει αναδείξει σοβαρές μελέτες της διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε όλο τους το φάσμα και ένα όχι εύκολο τεχνικά όσο και οικονομικά χόμπι. Είμαι υπερήφανος που η Ένωσή μας μου εμπιστεύεται από το 1994 μέχρι και αυτήν την ώρα την εκπαίδευση των νεοεισερχομένων Ραδιοερασιτεχνών. Διαδικασία δύσκολη και επίπονη πολλές φορές. Μέχρι τώρα έχουμε επιτυχία 100% και περισσότερους από 80 συναδέλφους, μαθητές μου. Ακόμη και από άλλες πόλεις της Ελλάδας…!!!
Οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες είναι χομπίστες λοιπόν. Κάνουν επαφές με όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη άλλοι με απλά και πενιχρά μέσα και άλλοι με ακριβό ή ακόμη και πανάκριβο εξοπλισμό. Τους απαγορεύεται μόνο οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικά, θρησκευτικά ή στρατιωτικά θέματα. Αυτό που τους μένει λοιπόν είναι η διεξαγωγή επαφών με όλο τον κόσμο που το περιεχόμενό τους περιορίζεται σε καθαρά τεχνικά θέματα.
Υπάρχουν περί τα 2,5 – 3 εκατομμύρια αδειούχοι Ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο οι οποίοι χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από τις κυβερνήσεις τους αλλά περισσότερο από τις κοινωνίες τους, αφού είναι πάντα κοντά και όπου χρειαστεί αρωγοί στις δύσκολες καταστάσεις κυρίως στις φυσικές καταστροφές.
Στην Ρόδο έχουμε περίπου 130 ίσως και περισσότερους αδειούχους Ραδιοερασιτέχνες. Μας γνωρίζει η Περιφέρεια, ο Δήμος που μας έχει παραχωρήσει και χώρο στέγασης, η ΠΥΡ, η ΕΛ.ΑΣ, ο Στρατός όλες οι υπηρεσίες και οι συνεργαζόμενοι φορείς στην Πολιτική προστασία στην οποία η Ένωσή Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου είναι ενεργό μέλος.
Ακόμη – ακόμη μας γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των πρεσβειών στην περιοχή μας με τους οποίους έχουμε διενεργήσει πολλές φορές ασκήσεις ετοιμότητας.
Οι Ραδιοερασιτέχνες είναι πρώτα από όλα πατριώτες. Παντού, σε όλο τον κόσμο, φυσικά και εδώ.
Δυστυχώς είναι κοινά παραδεκτό, ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται τουλάχιστον ή ακόμη τρομάζουν στην θέα πραγμάτων που δεν τα γνωρίζουν και ίσως φαντάζουν μυστήρια στα μάτια τους. Είναι λογικό. Συνδυαστικά, με εικόνες από κινηματογραφικές ταινίες, διηγήσεις και άλλες πληροφορίες μη τεκμηριωμένες βγάζουν αρνητικά συμπεράσματα. Κάποιες φορές μιλώντας για το χόμπι μου με ανθρώπους που γνωρίζουν σκόρπια πράγματα και λέγοντας τους ότι γνωρίζω τον κώδικα Μορς με τον οποίο κάνω επαφές με αδειούχους Ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο δεν με ρωτούν πως και που τον έμαθες, αλλά τους βγαίνει αβίαστα και με τρόμο και με πολλή υποψία η ερώτηση: …”και τι λέτε;” Χαμογελώ και τους καθησυχάζω εξηγώντας τους, και στην συζήτηση βλέπω πως μπορεί από μια απλή ελληνική ταινία μέχρι μια υπερπαραγωγή του James Bond, μπορεί να επηρεάσει και αν θέλετε να διεγείρει αρνητικά την φαντασία των ανθρώπων ότι μόρφωση και να έχουν. Ύποπτα πράγματα.
Στο συνειδητό και στο υποσυνείδητο πολλών η χρήση του ασυρμάτου ακόμη και με άδεια πόσο μάλλον και ενός χειριστηρίου είναι ενοχοποιημένη.
Ας έρθουμε όμως στο συμβάν. Ένας αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης της αλλοδαπής ήρθε για διακοπές στη Ρόδο μας. Εμείς που έχουμε την ίδια “αρρώστια” δεν έχουμε κανένα λόγο να μην καταλάβουμε γιατί πήρε τον ασύρματο του μαζί. Μα φυσικά, για να κάνεις επαφές με όλο τον κόσμο από τη Ρόδο. Τα Δωδεκάνησα που μαζί με τη Κρήτη και το Άγιο Όρος αποτελούν ξεχωριστές ραδιοχώρες μέσα στην Ελληνική Επικράτεια. Άρα είναι σε μια σπάνια Ραδιοερασιτεχνική περιοχή χωρίς πολλούς ενεργούς σε καθημερινή βάση αδειούχους Ραδιοερασιτέχνες.
Πήρε τον εξοπλισμό του (αμιγώς Ραδιοερασιτεχνικών προδιαγραφών), έστησε τις συρμάτινες και άλλες κεραίες του και βρήκε ένα ήσυχο μέρος με το αυτοκίνητό του για να κάνει την τρέλα του.
Μια, δυο ώρες…. Στην θέση του και με την σπανιότητα της περιοχής μπορεί να έκανα και 5 ώρες. Μόνος. Για να έχω ησυχία, να το απολαύσω, να το χαρώ.
Έπεσε όμως στην συγκυρία. Που δεν τον αφορά…. Δουλέμποροι, πολεμικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις κλπ. Κάποιος τον είδε, δεν είναι και υποχρεωμένος να γνωρίζει του φάνηκε και ψιλο-ύποπτο το όλο σκηνικό ( πιθανόν και εγώ στην θέση του αν δεν ήξερα να έκανα το ίδιο) και κάλεσε τις αρχές.
Φαντάζομαι,.. απαιτούμενες εξηγήσεις, επίδειξη άδειας, κάτι δεν καταλαβαίνει η μια πλευρά κάτι δεν είναι σαφές στην άλλη, μάζεμα του εξοπλισμού, τμήμα, καταθέσεις, εισαγγελία κλπ
Ας κάνουμε μια στάση εδώ πριν το Δικαστικό Μέγαρο.
Όι Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες όπως και οι Ευρωπαίοι είναι άμεσα υπαγόμενοι στην IARU. Internernational Amateur Radio Union. Μεταξύ της χώρας μας λοιπόν και πολλών χωρών του μάταιου τούτου κόσμου έχει συνυπογράφει μια συμφωνία -συνθήκη (CEPT rec. T/R 61-01) όπου αδειούχοι Ραδιοερασιτέχνες από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να εκπέμψουν από περιοχές των συμβαλλόμενων κρατών χωρίς καμιά άλλη διατύπωση αρκεί η άδεια του να είναι σε ισχύ και να ακολουθεί τους κανόνες του κράτους που επισκέπτεται όπως αυτοί ορίζονται τοπικά.
Μάλιστα τα τελευταία 10-15 χρόνια οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί αρκετά. Όσες φορές μάλιστα ταξίδεψα στο εξωτερικό με κάποιο ασύρματο μαζί μου στον έλεγχο εισόδου των χωρών επέδειξα την άδεια μου και εισέπραξα ένα χαμογελαστό Thank you sir. Welcome. Οι άνθρωποι στα σημεία ελέγχου όχι μόνο ήταν επαρκώς ενημερωμένοι, αλλά είχα την ανέλπιστη τύχη να συναντηθώ και με κάποιον που είχαμε μιλήσει παλιότερα μαζί.
“Μα τι είδους διακοπές είναι αυτές”… αναρωτήθηκε ο δικαστής. (που επιμένω δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει) Θα ρωτούσε το ίδιο για κάποιον ο οποίος αρέσκεται να περπατά στη φύση 10 μπορεί και 12 ώρες απολαμβάνοντας την ομορφιά και τις συγκινήσεις της. Όχι. Γιατί αυτό μπορεί να το κατανοήσει …κάπως. Έναν σερφερ που από το πρώτο φως της μέρας μέχρι την δύση του ήλιου στη Ρόδο παλεύει με τα κύματα και τον αέρα; Όχι δεν θα το ρωτούσε…. είναι φυσιολογικό. Έχει τρέλα με αυτό που κάνει, του αρέσει… Διακοπές DXpedition έκανε ο άνθρωπος. Διακοπές για επίτευξη μακρινών επαφών. Τόσο απλά.
Στην πρακτική των πραγμάτων τώρα. Αλήθεια πιστεύει κανείς μετά από ότι διάβασε παραπάνω, ότι στο 2020 χρειάζεται κανείς ασύρματο για να μεταφέρει κρίσιμες και ευαίσθητες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας μηχανήματα που κάνουν …”μπαμ” και κεραίες ή εξοπλισμό που δεν είναι χαμηλού προφίλ ; Όχι βέβαια. Αρκεί, όπως σε άλλες πράγματι περιπτώσεις που αποδείχθηκαν εγκληματικές πράξεις, ένα καλό και “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο με προσδιορισμό θέσης (GPS) και γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ ή φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης και υπολογιστές με σύνδεση στο ίντερνετ για να το κάνει.
Στην πανομοιότυπη περίπτωση πριν χρόνια στην Κω ξένου συναδέλφου που συνελήφθη επειδή είχε ….”σταθμό Ραδιοτηλέγραφου” και που το απαγόρευε κάποιος νόμος με ισχύ από την εποχή του Μεταξά, ζήτησα από τον δικηγόρο του να παραστώ ως μάρτυρας μόνο και μόνο για να εξηγήσω και να παρουσιάσω στο δικαστήριο με έγγραφα σχετικά με το τι είναι ραδιοερασιτέχνης και το τι ισχύει στη χώρα μας μιας και το γνωρίζω αρκετά καλά.
Δεν χρειάστηκε, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο κάθε ξένος συνάδελφος αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης ανήκει σε κάποιο σύλλογο, λέσχη, ένωση στη χώρα του. Θα φύγει με τις χειρότερες εντυπώσεις από το νησί μας και πιθανόν να μην επιστρέψει ποτέ πια, θα διαμαρτυρηθεί στον οικείο του σύλλογο και θα στείλει επιστολές σε κάθε φορέα που εμπλέκεται νομικά και διακρατικά στην υπόθεση. Θα στιγματιστεί η περιοχή και η χώρα μας για έλλειμμα γνώσης και συμμόρφωσης των Ευρωπαϊκών κανονισμών και πολλοί Έλληνες αδειούχοι Ραδιοερασιτέχνες (μαζί τους και ‘γώ) θα περάσουν πολλές ώρες πάνω στα πληκτρολόγια να εξηγούν και να ζητούν συγνώμη για το συμβάν. Κρίμα…!!!
Στην εποχή της πληροφορίας θα αρκούσε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με λέξεις κλειδιά ” Ραδιοερασιτέχνες Ρόδος” και θα είχαν απαντήσεις στις απορίες τους όποιοι ήθελαν…
Μιχαήλ Εμμ. Μπαλασκάς
Διακριτικό: SV5BYR
Εκπαιδευτής από το 1994 της ΕΡΔ
Αντιπρόεδρος της ΕΡΔ
Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του ΥΜΕ επί σειρά ετών