Τι λέει ο Σύλλογος Γονέων Λυκείου Σορωνής για την κατάληψη στο σχολείο

Το Γενικό Λύκειο Σορωνής βρίσκεται σε κατάληψη από τη Δευτέρα 5/10/2020. Σχετικά με την “κατάληψη” ως μέσο διαμαρτυρίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει συμβολικόχαρακτήρα, να είναι βραχύβια(μία μέρα το πολύ) και αν γίνεται, να γίνεται από κοινού με τους γονείς για όντως σοβαρά ζητήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακύψουν στο χώρο του σχολείου και τη σχολική ζωή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ποτέ όμως να μη γίνεται μόνο από τους μαθητές (ή κάποιους από τους μαθητές) και να τραβάει σε μάκρος – πολλά ημερόνυχτα – ακυρώνοντας τη λειτουργία του σχολείου και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές των παιδιών.

Όσο αφορά τα αιτήματα των μαθητών, έχουν γίνει προσπάθειες από τη δ/ντρια του σχολείου κα Χ”σταμάτη Σμαράγδα και την πρόεδρο του συλλόγου μας κα Κυπριώτη Μαρία, να ικανοποιηθούν τα σημαντικότερα απ’ αυτά.

Απολύμανση – μέτρα προστασίας 

Από την αρχή της χρονιάς και πριν την έναρξη των μαθημάτων έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού στη σχολική μονάδα, όπως:

  • Η πρόσληψη καθαρίστριας η οποία βρίσκεται κάθε μέρα, απ’ το πρωί, επί ποδός στη σχολική μονάδα, καθαρίζοντας κι απολυμαίνοντας συνεχώς τους χώρους.
  • Έχουν τοποθετηθεί καθαριστικά κι απολυμαντικά παντού: στις αίθουσες, στις τουαλέτες, ακόμα και “stands” απολύμανσης στους διαδρόμους!
  • Έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις παντού: δάπεδα, σκάλες, εισόδους τουαλετών και κυλικείου για τήρηση αποστάσεων. Σημάνσεις σε αίθουσες και διαδρόμους για χρήση μάσκας.
  • Έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα διαφορετικών διαλειμμάτων για διαφορετικές ομάδες μαθητών, προτεινόμενο από το ίδιο το υπουργείο, για την αποφυγή υπερβολικού συχγρωτιμού σε διαδρόμους, τουαλέτες, κυλικείο και προαύλια. Το πρόγραμμα αυτό προτείνουμε σθεναρά να συνεχίσει να εφαρμόζεται για προληπτικούς καθαρά λόγους.

Τέλος, έχουν γίνει ενέργειες για πρόσληψη και δεύτερης καθαρίστριας. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 6/10/2020, η Διευθύντρια του Λυκείου με την πρόεδρο του Συλλόγου μας, συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής κ. Στράτο Καρίκη, ο οποίος διαβεβαίωσε, ότι το επόμενο δεκαήμερο θα προσληφθεί δεύτερη καθαρίστρια για την απολύμανση του Σχολείου.  

Λεωφορεία

Όσο αφορά την κατάσταση με τα λεωφορεία, επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της “ΔΕΣ ΡΟΔΑ” Δημήτρη Τσίκκη και τον ενημέρωσαν για το αίτημα των μαθητών να δρομολογηθεί και δεύτερο λεωφορείο για την εξυπηρέτησή τους. Όπως μας εξήγησε ο κ. Τσίκκης στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η δρομολόγηση δεύτερου λεωφορείου.

Υποδομές

Φέτος, το Λύκειο Σορωνής, απέκτησε καινούργιο φωτοτυπικό μηχάνημα με ενέργειες του συλλόγου μας, και έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις από το Δήμο Ρόδου στις κτηριακές του υποδομές ( βάψιμο – μπασκέτες) και προγραμματίζεται και η μόνωση. 

Συμπεράσματα

Σα συμπέρασμα από τα παραπάνω θεωρούμε πως η κατάληψη δεν έχει πλέον ουσιαστικούς και βάσιμους λόγους να συνεχίσει να υφίσταται και θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Οι αντιπροσωπείες των μαθητών σε συνεργασία με τη δ/νση του σχολείου και το σύλλογο γονέων, θα πρέπει ν’ αναζητήσουν από κοινού λύση στα όποια προβλήματά τους με άλλους τρόπους, μέσα από διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Όχι μέσα από αυτόκλητες, σπασμωδικές και έκκνομες ενέργειες που ακυρώνουν τη σχολική ζωή και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές ανήλικων παιδιών.  

Τρίτη, 6/10/2020

Το ΔΣ του συλλόγου γονέων