Τι είναι το «challenge Valsalva» που έστειλε μαθήτρια γυμνασίου στο νοσοκομείο – «Έπαιζαν ποιος θα κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του»

Εξιτήριο από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο πήρε το απόγευμα της Πέμπτης η 14χρονη μαθήτρια του Γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης, που λιποθύμησε έπειτα από challenge για το TikTok, στο οποίο συμμετείχε, και κατά το οποίο παιδιά κρατούσαν την αναπνοή τους όσο περισσότερο μπορούσαν.

Η 14χρονη, η οποία νοσηλεύτηκε στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του «Ιπποκράτειου», είναι καλά στην υγεία της, όπως ανέφεραν οι γιατροί μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εξετάστηκε από παιδιάτρους αλλά και παιδοψυχολόγους, οι οποίοι δεν έκριναν απαραίτητη την παραμονή της στο νοσοκομείο.

Τι είναι το «challenge Valsalva»

Η τεχνική Valsalva εφαρμόζεται όταν κλείνουμε τα ρουθούνια με τα δάχτυλά μας και προσπαθούμε να εκπνεύσουμε αναγκάζοντας τον αέρα να καταλήξει στα αυτιάΌταν όμως γίνεται challenge -και ιδίως για μικρά παιδιά-, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά.

Οι βλάβες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες, μπορεί να πάθει κανείς έως και ανακοπή ή και βραδυκαρδία.

Η διεύθυνση το σχολείου απέστειλε ενημερωτικό email στους γονείς προκειμένου να συνετίσουν τα παιδιά τους προτού καταλήξουν στα νοσοκομεία ή και χειρότερα, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σχετική ανάρτηση ενημερώνοντας τους γονείς.

Τι λένε οι γονείς της 14χρονης

«Είμαστε μια χαρά, είμαστε πολύ καλά. Ήταν μια κακιά ώρα που κάποια παιδιά κάνανε κάτι. Εύχομαι να μην ξανασυμβεί σε κανένα παιδί και να μην το ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε. Δεν είναι από το ΤikΤοk, είναι και από τις παρέες και από παντού μπορούν να το κάνουν αυτό. Δεν είναι μόνο το ΤikΤοk. Εύχομαι να έγινε μάθημα και να μην το ξανακάνουν αυτό. Αναπνοή, ένα challenge ήταν που προσπάθησαν να το κάνουν» είπε η μητέρα της 14χρονης, μιλώντας στο «Live News».

«Μπορούσε να γίνει αυτό στο σπίτι. Αν γινόταν αυτό στο σπίτι με την παρέα της; Για φυλακή ήμουνα. Την Κυριακή μαζί ήταν με 3 φίλες της στο σπίτι μου και εγώ έφυγα. Ένα παιχνίδι έπαιξαν μεταξύ τους, ποιος θα κρατήσει πιο πολύ την αναπνοή του. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο. Δηλαδή, τώρα οι δάσκαλοι φταίνε; Οι γονείς φταίνε; Εμείς φταίμε; Το κινητό φταίει; Ποιος φταίει; Τι φταίει; Στο σχολείο ποιος φταίει; Οι δάσκαλοι; Να τους παρακολουθούν δεν γίνεται, είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά» δήλωσε ο πατέρας της.

Pin It on Pinterest