Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α στα παιδιά και ποια συμπτώματα παρουσιάζει

Ανησυχία επικρατεί τους ειδικούς για τον στρεπτόκοκκο Α, γιατί μετά την Βρετανία που καταγράφηκαν πολλά κρούσματα και αρκετοί θάνατοι σε παιδιά από το συγκεκριμένο βακτήριο, έγινε γνωστό πως ένα 6χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα συμπτώματα παραμελούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, ή ενδέχεται να παρερμηνευτούν, οπότε αρκετά συστήματα υγείας έχουν εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για αυτή την ασθένεια.

Χαρακτηριστικά, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει πως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο λαιμό ή στο δέρμα. Το βακτήριο δεν προκαλεί πάντα ασθένεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, πονόλαιμο, δερματικά εξανθήματα, οστρακιά και κηρίο.

Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, πολύ μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, τα βακτήρια μπορούν επίσης μερικές φορές να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή ασθένεια γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή iGAS.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η νεκρωτική πνευμονία και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ είναι μερικές από τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το iGAS. Συχνά επιφέρουν τον θάνατο.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Διάδρομος νοσοκομείου

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν τον γιατρό.

Έτσι, χρειάζεται επικοινωνία με τον γιατρό εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Pin It on Pinterest