Τι είναι η τετραλογία Fallot – Η ασθένεια που στέρησε την ζωή στον μικρό Μιχαήλ – Άγγελο και βύθισε τη Ρόδο στο πένθος

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Ρόδου ο θάνατος του μόλις 7 μηνών Μιχαήλ-Αγγέλου που έσβησε μετά απο μεγάλη μάχη και πολλά χειρουργεία στην καρδιά του .

Η Ρόδος είχε σταθεί δίπλα στην οικογένεια του μικρού για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα έξοδα που απαιτούσαν οι επεμβάσεις και η νοσηλεία του Μιχαήλ Άγγελου που έδινε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε μια συγγενή καρδιοπάθεια την τετραλογία Fallot.

Το 7 μηνών αγοράκι μέσα σε 1,5 μήνα υποβλήθηκε σε 4 χειρουργεία αλλά τελικά δεν τα κατάφερε σκορπίζοντας θλίψη τόσο στον Αρχάγγελο αλλά και σε όλη τη Ρόδο που στάθηκε δίπλα στον μικρό μαχητή.

Τι είναι η τετραλογία Fallot;

Σύμφωνα με το wikihealth ,η κύρια λειτουργία της καρδιάς είναι να εξωθεί το αίμα σε όλο το σώμα. Το αίμα με τη σειρά του παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα και τους ιστούς. Εάν η καρδιά δεν λειτουργεί φυσιολογικά, δεν εξωθεί αποτελεσματικά το αίμα στα υπόλοιπα όργανα. Αυτό επηρεάζει την ποσότητα αίματος που λαμβάνουν οι ιστοί. Μερικές φορές, υπάρχουν ανωμαλίες ή προβλήματα της καρδιάς με τα οποία το άτομο γεννιέται. Αυτά είναι γνωστά ως συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η τετραλογία Fallot είναι μία συγγενής καρδιοπάθεια που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί. Η νόσος πήρε το όνομα της από τον Dr. Etienne Fallot.

Οι τέσσερεις καρδιακές βλάβες που σχετίζονται με την τετραλογία Fallot είναι οι εξής:

  • Μία τρύπα μεταξύ της δεξιάς και αριστερής κοιλίας, που επίσης ονομάζεται μεσοκοιλιακή επικοινωνία
  • Στενή πνευμονική αρτηρία, η οποία συνδέει την καρδιά με τους πνεύμονες
  • Σκλήρυνση του μυός στη δεξιά κοιλιά
  • Αορτή που έχει αλλάξει προσανατολισμό και βρίσκεται πάνω από τη μεσοκοιλιακή επικοινωνία

Η πάθηση αυτή προκαλεί κυάνωση. Με άλλα λόγια, προκαλεί τη γαλαζωπή απόχρωση του δέρματος λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας οξυγόνου. Τυπικά το οξυγονωμένο αίμα προσδίδει στο δέρμα μία ροζ όψη.

Η τετραλογία Fallot είναι σπάνια, αλλά είναι η πιο κοινή κυανωτική συγγενής καρδιοπάθεια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τετραλογίας Fallot;

Τα συμπτώματα της τετραλογίας Fallot μπορεί να είναι παρόντα κατά τη γέννηση ή να εκδηλωθούν λίγο μετά και περιλαμβάνουν:

  • Γαλαζωπή απόχρωση του δέρματος
  • Πληκτροδακτυλία (ανώμαλα στρογγυλεμένα δάκτυλα των χεριών)
  • Προβλήματα με την πρόσληψη τροφής
  • Αδυναμία αύξησης βάρους
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη
  • Λιποθυμικά επεισόδια

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της τετραλογίας Fallot;

Η ακριβής αίτια της τετραλογίας Fallot παραμένει άγνωστη, αλλά αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν σχετιστεί με την πάθηση, όπως:

  • Προβλήματα αλκοολισμού της μητέρας
  • Διαβήτης
  • Ηλικία της μητέρας άνω των 40 ετών
  • Πτωχή προγεννητική διατροφή

Τα άτομα με τετραλογία Fallot συχνά πάσχουν και από άλλες συγγενείς διαταραχές, όπως σύνδρομο Down.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τετραλογία Fallot;

Μερικές φορές, οι γιατροί διαγιγνώσκουν τετραλογία Fallot όταν ακόμη το έμβρυο βρίσκεται εντός του πλακούντα με έναν προγεννητικό υπέρηχο, ο οποίος παρουσιάζει ανωμαλία στην καρδιά. Ο γιατρός μπορεί επίσης να διαγνώσει τη νόσο λίγο μετά την γέννηση εάν ακροαστεί έναν ήχο φυσήματος κατά τη διάρκεια της καρδιολογικής εξέτασης ή εάν το χρώμα του δέρματος του νεογέννητου έχει γαλάζια απόχρωση.

Τα άτομα λαμβάνουν συχνά διάγνωση κατά την βρεφική ηλικία, αλλά εάν οι ανωμαλίες δεν είναι σοβαρές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελάχιστα. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση. Άλλοτε η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα, όταν ο γονέας παρατήρηση ένα μη φυσιολογικό σύμπτωμα ή κατά τη διάρκεια μιας τακτικής επίσκεψης στον παιδίατρο.

Οι εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της τετραλογίας Fallot είναι οι εξής:

  • Ακτινογραφία θώρακος για τον έλεγχο δομικών ανωμαλιών
  • Ηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο διακοπών στον καρδιακό παλμό
  • Μαγνητική τομογραφία καρδιάς για τον έλεγχο των δομικών προβλημάτων
  • Παλμική οξυμετρία για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα
  • Καρδιακός καθετηριασμός

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η τετραλογία Fallot;

Η θεραπεία της τετραλογίας Fallot απαιτεί χειρουργική επέμβαση, η οποία συνήθως πραγματοποιείται στους πρώτους μήνες της ζωής του ατόμου. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει το κλείσιμο της μεσοκοιλιακής επικοινωνίας και της διόγκωση της πνευμονικής βαλβίδας. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, εάν οι γιατροί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μία πλήρη αποκατάσταση της καρδιάς, μπορούν να καταφύγουν σε μία προσωρινή αποκατάσταση έως ότου είναι εφικτή η πλήρης χειρουργική επέμβαση.

Εάν τετραλογία Fallot δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, καθυστερημένη ανάπτυξη και επιληπτικές κρίσεις. Εάν αμελήσουν παντελώς τη θεραπεία για την πάθηση του παιδιού, κάτι το οποίο είναι σπάνιο, τυπικά προκαλείται θάνατος μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Συνήθως οι γιατροί εντοπίζουν έγκαιρα το πρόβλημα και πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωσή του.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση για την τετραλογία Fallot, το άτομο θα πρέπει να επισκέπτεται έναν καρδιολόγο για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο καρδιολόγος θα πραγματοποιεί τακτικές εξετάσεις και, σε συνεργασία με τον παθολόγο ή τον οικογενειακό γιατρό του ατόμου, θα καθορίσουν τη φαρμακευτική αγωγή και την αντιμετώπιση τυχόν άλλων προβλημάτων υγείας. Κάποια άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο για την τετραλογία Fallot αναπτύσσουν καρδιολογικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, κάτι το οποίο καθιστά τη διαρκή ιατρική παρακολούθηση ιδιαίτερα κρίσιμη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της τετραλογίας Fallot;

Μερικές φορές τα άτομα με τετραλογία Fallot πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν αυτό είναι απαραίτητο για εσάς. Εάν θέλετε να είστε σωματικά δραστήριοι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ένα ασφαλές πλάνο άθλησης.

Λάβετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα με βάση τις οδηγίες του γιατρού. Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο ή συμπλήρωμα, ενημερώστε εκ των προτέρων το γιατρό σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες.

Μπορείτε να ζήσετε μία φυσιολογική και παραγωγική ζωή αν έχετε τετραλογία Fallot. Οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό θα βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό οποιωνδήποτε προβλημάτων και την αποφυγή επιπλοκών, ώστε να παραμείνετε υγιείς.

Pin It on Pinterest