Τουρκικό θράσος: Η Μοίρα F-16 που σκότωσε τον Κ.Ηλιάκη καλεί την Π.Α. σε άσκηση στο Ιόνιο

Τουρκικό θράσος. Τη στιγμή που καθημερινά η Άγκυρα παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο καλεί την ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε Νατοική άσκηση στο Ικόνιο και μάλιστα το πράττει η Μοίρα που έριξε τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη ανοιχτά της Καρπάθου το 2006.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gumhuriyet προγραμματίζεται άσκηση για την άνοιξη του 2015 και έχει προσκληθεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτή με μαχητικά αεροσκάφη F-16. Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή της Ελλάδας με την 335 Μοίρα «Τίγρης» του Αράξου στην ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ «Tiger Meet», δηλαδή την άσκηση των Μοιρών των Συμμαχικών Αεροποριών που έχουν σήμα την «τίγρη», και η οποία φέτος θα γίνει στο Ικόνιο.

«Από τις αερομαχίες στη συνεργασία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας  Cumhuriyet όπου  γράφει ότι μετά τις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, τα ελληνικά και τουρκικά σμήνη θα συναντηθούν τώρα σε άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ικόνιο, μεταξύ 4 και 15 Μαΐου. Από τουρκικής πλευράς θα συμμετάσχει η 192 Mοίρα που εδρεύει στο Μπαλικεσίρ και είναι αυτή από την οποία προέρχονταν το τουρκικό F-16 που εμβόλισε και σκότωσε τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη νοτίως της Καρπάθου το 2006.

Από ελληνικής πλευράς πάντως δεν υπάρχει καμία απόφαση ακόμη και φαίνεται δύσκολη η συμμετοχή της Π.Α. με μαχητικά αεροσκάφη στην άσκηση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, καθώς την ίδια στιγμή μπορεί τα μαχητικά της Άγκυρας να προβαίνουν και σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Πιθανόν να σταλούν κάποιοι παρατηρητές.

DEFENCE

Pin It on Pinterest

Share This