+30.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο στα καταλύματα!

– Σημαντική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη…

Εδώ όλα τα στοιχεία

30.000 νέες θέσεις εργασίας, μόνο στα καταλύματα δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2014, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Στις δε ειδικότητες μάγειροι και σειρβιτόροι έχουν την “τιμητική” τους. Συνολικά, καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 15.351 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουνίου 2014, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 170.028, ενώ οι αποχωρήσεις σε 154.677. Από τις 154.677 συνολικά αποχωρήσεις, οι 50.780 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 103.897 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούνιος 2014 και Ιούνιος 2013, προκύπτει υψηλότερη θετική επίδοση για τον Ιούνιο 2014 (θετικό ισοζύγιο 15.351 νέων θέσεων) έναντι θετικού ισοζυγίου (14.341) τον Ιούνιο του 2013.
Εξέλιξη που, κυρίως, αποδίδεται στις (κατά 65.028) περισσότερες προσλήψεις που καταγράφηκαν τον Ιούνιο του 2014 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013.

Πρέπει, επιπλέον να επισημανθεί ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Ιουνίου 2014 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου από το 2004 μέχρι σήμερα .
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 176.297 νέες θέσεις εργασίας και είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εξαμήνου του 2013, που ήταν επίσης, θετικό κατά 90.534 (νέες θέσεις εργασίας), αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Θα πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί ότι παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.6.2014 έως και 30.6.2014 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαμορφώνεται στις 1.092 νέες θέσεις εργασίας
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Ιούνιο 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής: «Τα δεδομένα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως αυτά αποτυπώνονται ψηφιακά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, εξακολουθούν να είναι θετικά και αυτό το μήνα.
Πράγματι, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούνιο ήταν κατά 15.351 θέσεις περισσότερες απο τις απολύσεις, ενώ σαφώς πιο εντυπωσιακό είναι το ύψος του αντίστοιχου ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων σε επίπεδο εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου. Το πρώτο εξάμηνο του 2014, λοιπόν, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, επίδοση σημαντικά υψηλότερη του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (90.534 θέσεις εργασίας) και μακράν η υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Η ανεργία παραμένει μεν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ήρθε τυχαία, καθώς οι οργανωμένες προσπάθειες τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και, γενικότερα, της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη και ανακούφιση των ανέργων και την ανάκαμψη της οικονομίας με στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανέκοψαν την ανοδική εξέλιξη της ανεργίας και «γύρισαν» το δείκτη ανεργίας προς τα κάτω. Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση από εδώ και στο εξής είναι η ταχύτητα της μείωσης του ποσοστού ανεργίας. Η δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και η παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και σε αυτό το σημείο αποφασιστικός παράγοντας είναι η συνεπής εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας, η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και ένας νέος ανταγωνιστικός δυναμισμός της οικονομίας που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις. Ώστε το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας να έχει αντίκρυσμα στην καθημερινότητα των πολιτών, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες δουλειάς για όλους, να ορθοποδήσουν ξανά οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Με δυό λόγια, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε – με συνέπεια και αποφασιστικότητα και με την ίδια ένταση –τον «οδικό χάρτη» των μεγάλων αλλαγών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος».
http://money-tourism.blogspot.gr/

Pin It on Pinterest