Πρόγραμμα Ανοικτών Πορτών 2014 “Θεϊκή Κληρονομιά”

Φέτος οι Ανοικτές Πόρτες θα εορταστούν δύο ημέρες. Όλα τα συμμετέχοντα κτίρια θα είναι ανοικτά το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα επιτρέψει σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες να απολαύσουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα κτίρια βρίσκονται στην παλιά πόλη της Ρόδου και η είσοδος σ’ αυτά θα είναι ελεύθερη. Το φετινό θέμα είναι: “Θεϊκή Κληρονομιά, οι Τρεις Θρησκείες στη Ρόδο”.

Τα ιστορικά μνημεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους είναι:

 1. Καστελλανία / Λότζια (ισόγειο). Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Ανοικτών Πορτών 2014 με έκθεση για τη Θεϊκή Κληρονομιά στη Ρόδο και παροχή πληροφοριών για την εκδήλωση. Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε την περιήγηση σας ή απλώς για να ξαποστάσετε κάτω από τις γοτθικές καμάρες της.

 2. Καστελλανία / πρώτος όροφος. Έκθεση για τον Ταλαντούχο Γιατρό Hedenborg. Η επετειακή έκθεση των RICHeS. Αν δεν την έχετε επισκεφθεί ακόμα τότε έχετε μια πολύ καλή ευκαίρια. Μη χάσετε το υπέροχο ξύλινο ζωγραφιστό ταβάνι του 16ου αιώνα.
 3. Εκκλησία και μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Ένα γνωστό μας μνημείο από προηγούμενες Ανοικτές Πόρτες. Θαυμάστε τη μοναδική αρχιτεκτονική του και τον ψηλό του τρούλο.

 4. Εκκλησία και μοναστήρι του Αγ. Αυγουστίνου (γνωστή και ως Αγ. Νικολάος / Αγ. Βερνάρδος). Σε μια απομονωμένη γωνιά της παλιάς πόλης θα βρείτε την ήσυχη εκκλησία του Αγ. Αυγουστίνου που την ιπποτική περίοδο ήταν το κέντρο του μοναστηριού του σημαντικού Τάγματος του Αγ. Αυγουστίνου.

 5. Εκκλησία της Αγ. Τριάδας. Για πολλούς η πιο αγαπημένη εκκλησία της παλιάς πόλης. Θαυμάστε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τις τοιχογραφίες της και τον εντυπωσιακό της μιναρέ, σημάδι από την εποχή που είχε μετατραπεί σε τζαμί με το όνομα Ντολαπλί Τζαμί.

 6. Εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης. Μια μικρή εκκλησία με ένα ξεχωριστό εσωτερικό. Μην τη χάσετε. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν η πρώτη εκκλησία που μετατράπηκε σε τζαμί και/ή το μέρος που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής προσευχήθηκε μετά την παράδοση της πόλης το 1522.

 7. Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπόσημα της Ρόδου που κυριαρχεί με τη σιλουέτα του. Το περιθύρωμα της εισόδου του είναι από τα καλύτερα δείγματα αναγεννησιακής γλυπτικής στη Ρόδο και προέρχεται από ιπποτικό τάφο.

 8. Τζαμί του Σουλτάνου Μουσταφά ΙΙΙ. Μη ξεγελαστείτε από την αυστηρή εξωτερική μορφή του. Στο εσωτερικό του θα βρείτε μια εντυπωσιακή μπαρόκ διακόσμηση του 18ου αιώνα.

 9. Συναγωγή Kahal Shalom (“Ιερό Εκκλησίασμα της Ειρήνης”) και Μουσείο. Είναι η πιο παλιά (από το 1577) εν λειτουργία Συναγωγή στην Ελλάδα και το παρακείμενο μουσείο είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς προορισμούς. Πρώτη φορά συμμετέχει στις Ανοικτές Πόρτες. Κατ΄εξαίρεση και ειδικά για τις Ανοικτές Πόρτες η Συναγωγή θα είναι ανοικτή και το Σάββατο (το εβραϊκό Sabbat- Σάββατο- είναι επίσημη αργία). Μπορείτε να ζητήσετε από το προσωπικό της Συναγωγής να σας ξεναγήσουν στο κτίριο.

  Όλα τα κτίρια θα είναι ανοικτά το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και ώρες από 11:00 έως 18:00

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ανοικτές Πόρτες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.rhodesriches.org ή επικοινωνήστε μαζί μας στο rhodesriches@gmail.com

2014

Pin It on Pinterest