ΘΕΪΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 χαρακτηρίζονται από το μήνυμα της ειρήνης και της ανεκτικότητας

ΘΕΪΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 χαρακτηρίζονται από το μήνυμα της ειρήνης και της ανεκτικότητας

Οι Ανοικτές Πόρτες – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιστρέφουν. Για πέμπτη φορά. Με ένα συγκεκριμένο θέμα: Θεϊκή Κληρονομιά – Οι Τρεις Θρησκείες στη Ρόδο: Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλάμ.

Εκκλησίες – Τζαμιά – Συναγωγή
Οι τρεις θρησκείες βρίσκουν την αρχιτεκτονική τους έκφραση στις μορφές των εκκλησιών, συναγωγών και τζαμιών. Στολίζουν το αστικό τοπίο της πόλης μας και συνεισφέρουν στη μοναδικότητα του χαρακτήρα της. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στο ετήσιο ραντεβού μας με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μπορείτε να επισκεφθείτε αρκετά απ’ αυτά τα κτίρια. Όπως πάντα, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε υπέροχα κτίρια που τα περισσότερα είναι συνήθως κλειστά για το ευρύ κοινό. Δεν πρέπει να χάσετε τη ξεχωριστή ευκαιρία να επισκεφθείτε την ίδια ημέρα εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τις τρεις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις που έχουν αρκετά κοινά σημεία.

Ρόδος, ένα παράδειγμα ειρήνης και ανεκτικότητας
Το θέμα αυτής της χρονιάς επιλέχθηκε επειδή αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου. Και η πόλη μας μεταδίδει ένα μήνυμα: ειρήνη και ανεκτικότητα για όλους. Πολλές πόλεις στη Μέση Ανατολή έχασαν, στο παρελθόν, τις μειονότητες τους και οι καθημερινές ειδήσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη θρησκευτική βία και με την εξαφάνιση ολόκληρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων. Επομένως, αξίζει να αντιληφθούμε ότι στη Ρόδο οι τρεις κοινότητες έχουν ζήσει και εργαστεί μαζί σε γενικές γραμμές με ειρήνη και ανεκτικότητα και έτσι συνεχίζουν να κάνουν. Και ενώ κάποιες άλλες πόλεις όπως η Σμύρνη, η Αλεξάνδρεια και η Κωνσταντινούπολη έχασαν την πολυπολιτισμικότητα τους λόγω εθνικής βίας, η Ρόδος έχει κρατήσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Πράγμα που πρέπει να μας κάνει περήφανους και να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους.

Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα συμμετέχοντα κτίρια και τις ώρες.

PosterAP2014

Pin It on Pinterest