Ο Θάνος Βερέμης θα ανοίξει το Studium Generale 2014

Η RICHeS με υπερηφάνεια σας ανακοινώνει ότι το Studium Generale 2014 θα ανοίξει ο Θάνος Βερέμης πρώην Πρόεδρος του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ένας από τους πιο αποδεκτούς σύγχρονους ιστορικούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Studium Generale 2014 θα εστιάσει στο 19ο αιώνα, μια περίοδο μεταμόρφωσης για την Ελλάδα και τη Ρόδο. Το θέμα επιλέχθηκε συνειδητά και είναι σε ευθυγράμμιση με το θέμα των περασμένων Ανοικτών Πορτών που για πρώτη φορά έριξε φως στη ξεχασμένη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά των Μαρασιών στη Ρόδο.
Παρόλο που τα Μαράσια κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρέμειναν κάτω από τον αυστηρό οθωμανικό έλεγχο, μοιράζονται τις ευρύτερες εξελίξεις του Ελληνικού έθνους και υποβλήθηκαν σε σημαντικές αλλαγές. Ρόδιοι έμποροι έγιναν πλούσιοι στην Αίγυπτο και ξόδεψαν σημαντικά χρηματικά ποσά για να να χτίσουν πολυτελείς επαύλεις στην Αλεξάνδρεια, Ρόδο και Αθήνα αλλά και δημόσια κτίρια στην πατρίδα τους όπως σχολεία και εκκλησίες. Τρεις από τις συνολικά τέσσερις ομιλίες μας θα εξερευνήσουν αυτές τις εξελίξεις και τις επιρροές τους στη Ρόδο. Μια ξεχωριστή ομιλία θα εστιάσει σε μια σύγχρονη και βλαβερή επιρροή που έρχεται απ’ έξω και που αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την μοναδική μνημειακή κληρονομιά μας: γκράφιτι.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1. Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Ομιλία: “Δημιουργία κράτους και διαμόρφωση εθνικής συνείδησης”, Σάββατο 01/03/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

2. Σταύρος Παπαδόπουλος, Εκπαιδευτικός – Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού, Ομιλία: “Η Εκπαίδευση στην πόλη της Ρόδου την περίοδο 1900-1920”, Σάββατο 15/03/2014, ώρα 20:00, Ακταίον.

3. Νεκταρία Δασακλή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος. Ομιλία: “Γκράφιτι σε μνημεία: προσεγγίζοντας τα αίτια, αναζητώντας τις λύσεις”, Σάββατο 29/03/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

4. Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου. Ομιλία: “Ρόδος και Αίγυπτος: Λίκνα Ευεργετισμού”, Σάββατο 05/04/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Οι ομιλίες γίνονται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και χορηγούς την Aegean Airlines και το Best Western Plaza Hotel. Πολύτιμη η συμβολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Ακταίον με τη δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών για τις ομιλίες.
Η είσοδος στις ομιλίες είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους.

Η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Studium Generale, μια σειρά από ομιλίες από ενδιαφέροντες και υψηλού επιπέδου ομιλητές με θέματα σχετικά με την αλληλοεπίδραση και την επικοινωνία της Ρόδου με τον υπόλοιπο κόσμο. Η θεματική αυτή όχι μόνο ανταποκρίνεται στην αποστολή της RICHeS αλλά επιλέχθηκε συνειδητά, αυτήν την περίοδο της κρίσης, ως ένα θετικό μήνυμα καθώς αφορά την ίδια την ταυτότητα μας. Μαθαίνοντας για την αλληλοεπίδραση – επικοινωνία μας με τους άλλους μαθαίνουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Το Studium Generale χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή φύση του, την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτό από όλους, την υψηλή ποιότητα και τη σύγχρονη προσέγγιση. Έχει σκοπό να προσφέρει σε κάθε Ροδίτη δυνατότητες μάθησης και να τον φέρει σε επαφή με φημισμένους ομιλητές ευρείας αποδοχής. Επιθυμία μας είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο καθιερώνοντας το ως θεσμό.

To Studium Generale αναφέρεται στο λατινικό όνομα του φαινόμενου κατά το οποίο, στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγιοι και επιστήμονες ταξίδευαν σ’ όλη την Ευρώπη διδάσκοντας και επικοινωνώντας με μαθητές. Για το Studium Generale είναι σημαντικό ότι ενώ το θέμα και οι ομιλητές είναι ακαδημαϊκού επιπέδου εντούτοις απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και παιδείας. Κάθε ένας που ενδιαφέρεται είναι καλοδεχούμενος. Η προσέγγιση είναι ανεπίσημη και ανοιχτή.

Pin It on Pinterest