Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη. Μια δύναμη που προσδίδει ευεξία σε όλο τον οργανισμό μας. Μας αναζωογονεί και μας χαρίζει ενέργεια. O πρώτος που αναφέρθηκε στα ευεργετικά οφέλη του θαλάσσιου νερού ήταν ο Ιπποκράτης.
Το θαλάσσιο νερό χαλαρώνει και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, βελτιώνει τη σωματική υγεία και τη ψυχική διάθεση, ενώ τα συστατικά όπως τα αμινοξέα, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν συμβάλλουν στη θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλά μεγάλα spa προσφέρουν προγράμματα θαλασσοθεραπείας. Και αν τα άλατα της Νεκράς Θάλασσας φημίζονται σε όλο τον κόσμο για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους και τα άλατα μπάνιου που χρησιμοποιούμε δεν προέρχονται από οποιεσδήποτε θάλασσες, εσείς επωφεληθείτε τις ιδιότητες του δικού μας αλατιού και τις θάλασσες μας και τις ώρες που θα βρίσκεστε στην παραλία ονομάστε το κολύμπι σας σε «μπάνιο» ομορφιάς.
Άμμος
Κάνετε απολέπιση για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σας ώστε να είναι πιο απαλή. Είμαι σίγουρη ότι θέλετε και το μαύρισμα σας να διαρκέσει περισσότερο. Οι κόκκοι της άμμου αποτελεί ένα εξαιρετικό πήλινγκ και είναι ο πιο εύκολος και απλός τρόπος. Καθίστε στην άκρη της θάλασσας, εκεί που σκάει το κύμα, πάρτε στη χούφτα σας μία ποσότητα βρεγμένη άμμο και τρίψτε απαλά και με κυκλικές κινήσεις κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ το δέρμα σας, ξεκινώντας από τα πέλματα και ανεβαίνοντας σταδιακά. Στο τέλος ξεβγάζετε με μία βουτιά.
Tip: Αν η επιδερμίδα σας είναι αφυδατωμένη, αναμείξτε την άμμο με αντηλιακό λάδι
Φύκια
Μπορεί στον καθημερινό μας λόγο να υποτιμάμε την αξία των φυκιών, αλλά η προσφορά τους στην υγεία και την ομορφιά είναι εδώ και πολλά χρόνια διαπιστωμένη. Πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την προστατεύουν από φλεγμονές, την προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητά της καθυστερώντας τη γήρανση. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι, για τις θαυμαστές τους αυτές ιδιότητες, η κοσμετολογία χρησιμοποιεί τα δραστικά συστατικά τους σε προϊόντα αντιγήρανσης, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας σε θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας, η ιατρική τα μελετά για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και σε πολλές ασιατικές χώρες τα φύκια κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Τα φύκια τα συναντάμε σχεδόν παντού. Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη φυκιών, τα οποία ανάλογα με το χρώμα τους έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες με ξεχωριστές ιδιότητες η καθεμία.
Καφέ φύκια χάρη στις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αμινοξέα που περιέχουν, βοηθούν στο μεταβολισμό του οργανισμού.
Πράσινα φύκια Διεγείρουν την οξυγόνωση των κυττάρων, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ιώδιο.
Μπλε φύκια Με πιο γνωστό τη «σπιρουλίνα», έχουν εκπληκτικές αναζωογονητικές ιδιότητες και σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση των κυττάρων, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων σε σίδηρο, ψευδάργυρο, αμινοξέα, χλωροφύλλη, λιπαρά οξέα και β-καροτένιο που περιέχουν.
Κόκκινα φύκια Πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τι μπορείτε κάνετε με τα φύκια; Αν δεν σας προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση, απλώστε στο σώμα σας αυτά που θα βρείτε σε βράχους. Αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα και κάνουν πιο απαλή την επιδερμίδα.
Αϊνόλα Τερζοπούλου