Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015 αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται από το Δήμο Ρόδου

Το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) του Δήμου Ρόδου για το 2015 αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται από το Δήμο Ρόδου, και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα ανύπαρκτο για το λαό.
Αποκαλύπτει εισηγητικά ότι συμμορφώνεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, αφού «….όπως είναι γνωστό ελεγχόμαστε από το παρατηρητήριο όσο αφορά τα οικονομικά μας και την δημοπράτηση των έργων από ίδιους πόρους», χωρίς καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση.
Αποδέχεται δηλαδή την τεράστια περικοπή των πόρων (πάνω από 60%), που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους Δήμους, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο ΤΠ του 2015 .
Έτσι το ΤΠ 2015 διαμορφώνεται μόλις στα 15,6 εκατ. ευρώ των τεχνικών υπηρεσιών και των 6,2 εκατ. ευρώ της μεσαιωνικής πόλης, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το τεχνικό πρόγραμμα των προ του Καλλικράτη Δήμων στο νησί μας.
Στην κατάρτιση του ΤΠ δεν είχαν καμιά ουσιαστική συμμετοχή τα τοπικά συμβούλια .
Το 76% του τεχνικού προγράμματος των τεχνικών υπηρεσιών είναι συνεχιζόμενα έργα και μόνο το 24% είναι νέα έργα.
Το τεχνικό πρόγραμμα μας παρουσιάζεται σε δύο πίνακες ενώ θα έπρεπε να είναι ενιαίο.
Ένας μεγάλος όγκος χρηματοδότησης του ΤΠ αφορά σε έργα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα τμήματα της πόλης δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης, η οποία ανοιχτά δηλώνει και καμαρώνει ότι αφιερώνει όλες τις δυνάμεις της για την τουριστική καπιταλιστική ανάπτυξη της Ρόδου. Αυτή η τουριστική ανάπτυξη φουσκώνει ήδη και θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, ενώ για τους εργαζόμενους του κλάδου σημαίνει τσάκισμα μισθών, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, και εργασιακά κάτεργα πίσω από τη χλιδάτη βιτρίνα των μεγάλων ξενοδοχείων. Τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι της πόλης από αυτήν την ανάπτυξη, την ώρα που συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
Στους πίνακες των τεχνικών υπηρεσιών δεν εμφανίζονται τα ποσά των συνεχιζόμενων έργων που έχουν απορροφηθεί με αποτέλεσμα να είναι αδιευκρίνιστο το ποσό του έργου που έχει εκτελεστεί και αυτό που υπολείπεται.
Έτσι οι πίνακες παρουσιάζουν μια τραγελαφική κατάσταση. Για παράδειγμα το έργο 25 «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ , ΝΟΤΙΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ για το έτος 2015 έχει πίστωση 5.000 ευρώ, με τον ρυθμό αυτό θα ολοκληρωθεί σε 100!!! Χρόνια;
Ενώ διατίθεται το ποσό των 4 περίπου εκατομμυρίων δηλ. ποσοστό 36% από τον πίνακα των τεχνικών υπηρεσιών για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα (Αρχάγγελος, Αφάντου, Ιαλυσός, Παστίδα, Κρεμαστή κλπ), για την αντισεισμική θωράκιση (σχολεία, Δημόσια κτίρια κλπ) και την αντιπυρική προστασία.
Διατίθεται το «φοβερό» ποσό των 120.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές, όταν όλες σχεδόν έχουν κλείσει γιατί δεν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας.
Ενώ ταυτόχρονα επειδή χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, διατίθεται το ποσό των 1.472.000 !!! ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεν υπάρχει ούτε στη σκέψη της Δημοτικής Αρχής η εφαρμογή των σχεδίων πόλης και οι ανάγκες σε κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους. Αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός, ότι τίποτα δεν προβλέπεται στο Τεχνικό πρόγραμμα όπως επίσης και στον προϋπολογισμό. Έτσι μετά τις προσφυγές των ιδιωτών στα δικαστήρια δεν θα υπάρχει στο μέλλον χώρος για σχολείο ή πλατεία.
Στηρίζεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό στα ανταποδοτικά (1.280.000) της ΔΕΗ, η οποία μοιράζει «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» σε βάρος της υγείας των κατοίκων της Ρόδου και του περιβάλλοντος.
Όλα τα τεχνικά έργα δρομολογούνται για τους εργολάβους ακόμα και αυτά της υπηρεσίας πρασίνου. Η αυτεπιστασία έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

Απέναντι σε όλα αυτά, η επιδερμική και αποσπασματική κριτική, που εξασκείται από τις υπόλοιπες παρατάξεις σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα, χωρίς την αντιπαράθεση στην στρατηγική της διοίκησης του Δήμου, δηλ. της υποστήριξης των πολιτικών των κυβερνήσεων και του ευρωμονόδρομου, οδηγεί στη συνταγή μιας διαφορετικής διαχείρισης του ίδιου συστήματος του καπιταλιστικού, σε μια νέα αντιλαϊκή πολιτική.
Στο χέρι του λαού βρίσκεται η λύση των προβλημάτων του. Με την οργάνωση και την πάλη του, όχι μόνο μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, όχι μόνο μπορεί να διεκδικήσει και να επιβάλει άμεσα μέτρα για τα επείγοντα προβλήματά του, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για τη στέρεη δική του προκοπή, στηρίζοντας την πολιτική πρόταση διεξόδου που υιοθετεί η Λαική Συσπείρωση αυτήν του ΚΚΕ.

Σαν Λαική Συσπείρωση καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ρόδος 23-11-2014
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Τάκης Πότσος

Pin It on Pinterest