Τετραπληγικός κίνησε το χέρι του με τη δύναμη της… σκέψης!

Ανατέλλει η βιονική εποχή,σύμφωνα με τους επιστήμονες που έσπευσαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας τετραπληγικός κατάφερε να κινήσει με την δύναμη της σκέψης το χέρι του.
Κάνοντας μία τρύπα στο κρανίο του, οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο εμφύτευσαν στον εγκέφαλο του 23χρονου τετραπληγικού Ίαν Μπέρκχαρτ ένα τσιπ με ηλεκτρόδια που τον βοήθησε να κινήσει τα δάκτυλα και τον καρπό του χεριού του.
Το μόνο που έκανε ο νεαρός Αμερικανός ήταν να συγκεντρώσει τη σκέψη του στην κίνηση που ήθελε να εκτελέσει.
Το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του διάβασε τις επιθυμίες του και έστειλε εντολή στο παράλυτο χέρι του να κινηθεί. Ο νεαρός άνδρας έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω από μια βουτιά στα ρηχά το 2010, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Ο Ίαν δέχτηκε να υποβληθεί σε πολύωρη επέμβαση για τη δοκιμή μιας επαναστατικής τεχνολογίας, η οποία τελειοποιήθηκε από ερευνητές του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού “Batelle” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Το τσιπ αυτό συνδέεται με έναν υπολογιστή μέσω ενός μεταλλικού κυλίνδρου που στερεώθηκε στο κρανίο με βίδες και προεξέχει μόνιμα από το κεφάλι του ασθενή.
Ο υπολογιστής που αναλύει τα σήματα του τσιπ εκπαιδεύτηκε σταδιακά ώστε να “μαντεύει” ποια κίνηση θέλει να εκτελέσει με το χέρι του ο Μπέρκχαρτ.Ο υπολογιστής που λαμβάνει σήματα από το τσιπ,συνδέθηκε σε εύκαμπτα ηλεκτρόδια τυλιγμένα γύρω από το παράλυτο δεξί χέρι.
Τα ηλεκτρόδια παίζουν το ρόλο των κινητικών νεύρων, διοχετεύοντας ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα που αναγκάζει τους μύες να κινηθούν.
Στη διάρκεια της εκπαίδευσης ο νεαρός ασθενής κλήθηκε να κοιτάξει την εικόνα ενός χεριού που κινούνταν στην οθόνη και να φανταστεί ότι εκτελούσε την ίδια κίνηση με το παράλυτο δεξί χέρι του.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Οχάιο, κοντά στην κατοικία του Μπέρκχαρτ.
Η επαναστατική τεχνολογία επέτρεψε στον Μπέρκχαρτ να παρακάμψει τον κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό του και να επικοινωνήσει με τους μύες του χεριού του μέσω των ηλεκτροδίων και του υπολογιστή.
Ο νεαρός Αμερικανός κατάφερε να ανοιγοκλείσει το χέρι,να το σφίξει σε γροθιά και να λυγίσει τον καρπό του προκαλώντας τον ενθουσιασμό του ασθενούς.


Πηγή : protothema

Πηγή :

Pin It on Pinterest