Τέσσερα προαπαιτούμενα για να πάρουν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα ελάφια οι αγρότες στη Νότια Ρόδο

Σε μια τεκμηριωμένη παρέμβαση προχώρησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναλύοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειες τους από τα ελάφια.

Αναφέρεται σε συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, μέσα από ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό, κ. Λιβανό.

Παράλληλα, για το ίδιο ζήτημα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η τροπολογία που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις καλές προθέσεις που υπήρχαν, ήταν ανεφάρμοστη αφού υπήρχαν προαπαιτούμενα που δεν είχαν υλοποιηθεί και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Απόδειξη αποτελεί η τροπολογία κατατέθηκε το 2016, αλλά έως σήμερα δεν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους από τα ελάφια στη Νότια Ρόδο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις αφού:

α) Δεν είχαν προϋπολογιστεί πόροι για τις αποζημιώσεις.

β) Έπρεπε να προσδιοριστούν στο θεσμικό πλαίσιο οι ζημιές που αποζημιώνονται.

γ) Έπρεπε να γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίηση εξειδίκευση των καλλιεργειών που πλήττονται σε : 1. Μονοετείς Καλλιέργειες, 2. Πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, 3. Αγροτικές καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου τις οποίες οι παραγωγοί ασφαλίζουν στον ΕΛΓΑ.

δ) Έπρεπε να υπάρχει νέος υπολογισμός και προσδιορισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ώστε να καλύπτονται και από τον κίνδυνο των ελαφιών DAMA DAMA οι παραγωγοί.

Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όσων ήθελαν και θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Πρέπει, όμως, να λειτουργούμε συγκροτημένα. Αυτά τα τέσσερα προαπαιτούμενα που έθεσα είναι η προϋπόθεση για να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές από τα ελάφια.

Το Υπουργείο γνωρίζει, πλέον, τι πρέπει να κάνει και πιστεύω ότι θα υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, ενώ και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ.Λυκουρέντζος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα».

Pin It on Pinterest

Share This