Μπηχτή Τέρενς Κουίκ σε Κεφαλογιάννη “Οι Ροδίτες παρατηρούν ότι έχουν αυξηθεί οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στην Κρήτη – εάν αυτό μπορεί να σας λέει κάτι σε ό,τι αφορά τον υπαινιγμό τους”

Έντονη αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με την Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, με στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, που είχε σημειωθεί κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ενώ έντονοι υπήρξαν κατά διαστήματα και οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης, υποστήριξε στην ομιλία του, πως παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και την άνοδο του αριθμού των αφίξεων, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν έχουν αυξηθεί αισθητά – και αυτό, λόγω του μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση, το οποίο κατά τη γνώμη του ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού με τα «all inclusive» ξενοδοχεία.

«Ενώ παρουσιάστηκε αύξηση κατά 12% στις αφίξεις, οι εισπράξεις που κατεγράφησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,8%» ανέφερε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Χειροκροτείτε και ζητωκραυγάζετε για αύξηση κατά 12,6% ενώ η αύξηση ήταν μόνον 0,8%» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, προκύπτουν από τους πίνακες που δημοσιεύονται επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τις φίλες σας, κύριε Κριτσωτάκη» απάντησε η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, καταθέτοντας με τη σειρά της, στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία, “για το πρώτο τετράμηνο του 2014 υπάρχει αύξηση στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση της τάξεως του 21%, ενώ οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί κατά 27%”.

Τα στοιχεία αυτά αμφισβήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επικαλέστηκε επαφές του με τουριστικούς επιχειρηματίες στη Ρόδο, σύμφωνα με τους οποίους, «η Ρόδος είχε μέχρι πρόσφατα οκτακόσιες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ φέτος έχει γύρω στις διακόσιες πενήντα».

«Οι Ροδίτες παρατηρούν ότι έχουν αυξηθεί οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στην Κρήτη – εάν αυτό μπορεί να σας λέει κάτι σε ό,τι αφορά τον υπαινιγμό τους – ενώ οι τουρίστες δεν έχουν ένα ευρώ στην τσέπη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κουίκ.

Κατά τα άλλα, η κα Κεφαλογιάννη, απέναντι στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί εύνοιας των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού έναντι των μικρομεσαίων, έκανε λόγο για «παρωχημένες αντιλήψεις για τον ελληνικό τουρισμό»:

«Ακόμα και σήμερα που ο τουρισμός κάνει ένα αποφασιστικό ποιοτικό άλμα, γίνεται επανάληψη μιας γνωστής, παλιάς, στείρας κινδυνολογίας. Αόριστες τοποθετήσεις, βασισμένες σε ιδεοληψίες για το τουριστικό μοντέλο της χώρας, θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο συμπλέγματα του παρελθόντος, ιδεολογικές εμμονές που ήθελαν τον τουρισμό οικονομικό πάρεργο».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, η υπουργός έδωσε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για όλα τα καταλύματα που επιφέρεται, και την άρση «ακόμα περισσότερων διοικητικών βαρών. Οι ανθρώπινοι και οι οικονομικοί πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα κατευθύνονται πλέον στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν θα ασχολούνται πλέον με αυτοψίες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ως σημαντική παρέμβαση, παρουσίασε η υπουργός και την «οριστική επίλυση του ζητήματος λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων».

«Νομιμοποιείτε αυθαιρεσίες – ειδικά στα χιονοδρομικά κέντρα, χωρίς να γίνεται καμιά διόρθωση, μόνο με την παρουσία χαρτιών» αντέταξε ο Μ. Κριτσωτάκης. “Είναι πρόβλημα ασφάλειας αλλά και αντισυνταγματικότητας: Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, προέβαλλε αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα για τα χιονοδρομικά κέντρα, τις μαρίνες, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα επισκέψιμα οινοποιεία” συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δημιουργεί περιβάλλον εχθρικό προς τον τουρισμό, ασκώντας πολιτική που υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα, την δημόσια ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

«Ο τουρισμός μας ευνοήθηκε από την πολιτική αστάθεια στις χώρες της περιοχής μας. Συμβάλλετε εσείς στην προσέλκυση τουριστών, όταν ζητάτε εκλογές κάθε τρεις και λίγο, καταθέτετε προτάσεις μομφής και υπονομεύετε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;» ανέφερε ο κος Καραγκούνης. «Και στην Καμπούλ έχει αρχαία, αλλά κανείς δεν πηγαίνει για τουρισμό. Πήγε ποτέ τουρίστας στο Σικάγο του Αλ Καπόνε; Βουλευτές σας επισκέφτηκαν τρομοκράτη στη φυλακή, αλλά όχι και τον αστυνομικό που θυσιάστηκε για τη σύλληψη του Μαζιώτη. Υπάρχουν στελέχη σας που θεωρούν πως ο τρομοκράτης καλώς τον τραυμάτισε – ενώ ο Πρωθυπουργός τον πήρε τηλέφωνο. Συμβάλλουν οι καταγγελίες σας για την Cosco, στις καλές διεθνείς σχέσεις με την Κίνα;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Αν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λέτε κε Καραγκούνη, να απευθυνθείτε το πρώτο στον κο Σαμαρά, που έχει ρίξει ήδη μία κυβέρνηση και ζητούσε εκλογές απ’ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάνω στους δέκα μήνες» απάντησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κοντονής.

«Να μου πείτε τα στοιχεία με τους Ρώσους τουρίστες. Γιατί μη μου πείτε πως οι Ρώσοι δεν είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική που ασκείτε απέναντί τους» σχολίασε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., ο Τέρενς Κουίκ.

Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αν και δήλωσε πως συμφωνεί με αρκετές από τις διατάξεις του, διαμαρτυρόμενη για τον «συγκεντρωτικό χαρακτήρα» που έχει, ευνοώντας τον εκάστοτε υπουργό Τουρισμού. Αντίστοιχα, και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Π. Ζησιμόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά σε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να «λύνει και να δένει» στην κυριολεξία.

Το νομοσχέδιο «αφορά την παραπέρα πολεοδομική και περιβαλλοντική νομιμοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, την καταπάτηση και εκμετάλλευση αιγιαλού, παραλίας, δασών και φυσικών πόρων. Φυσικά καταφύγια παραδίδονται στην επιχειρηματική δράση και παρέχονται διευκολύνσεις σε άλλους κλάδους μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων” παρατήρησε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). Μέριμνα για τις επιχειρήσεις «all inclusive» και αδιαφορία για τους μικρότερους επιχειρηματίες, διέκρινε και ο αγορητής των Ανεξάρτητων Βουλευτών, Κ. Γιοβανόπουλος.

Σημειώνεται τέλος, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Κώστα Τριαντάφυλλου, για περιορισμό των στρεμμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά, από τα 50 στρέμματα στα 20 ή στα 30.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest