Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος, εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Η κυκλοφορία στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας είχε συνιστώσα τέτοια ώστε να ευνοείται η κυκλογένεση στην Δυτική Μεσόγειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η κυκλοφορία είχε εμμονικό χαρακτήρα και κατάφερε να διαρκέσει για ένα μήνα. Εξαιτίας αυτής της κυκλοφορίας, ψυχρές αέριες μάζες συσσωρεύτηκαν στην δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη ενώ παράλληλα θερμές αέριες μάζες επηρέασαν την νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συγκρούσεις των αερίων μαζών είχαν ως αποτέλεσμα την αλλεπάλληλη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών (μερικών εξ’ αυτών βαθέων).
Η διάβαση αυτών των βαρομετρικών χαμηλών κατάφερε να δώσει πολύ αυξημένες, σε σχέση με τα κλιματολογικά στοιχεία, βροχοπτώσεις για τον μήνα Ιανουάριο στη Ρόδο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι νοτιονατατολικοί άνεμοι που επικράτησαν έφτασαν και τα 10 Μποφόρ. Εντυπωσιακό επίσης ήταν και το φαινόμενο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης μεγάλων συγκεντρώσεων στο νησί, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά την περίοδο της Άνοιξης.
ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Το συνολικό ύψος βροχής που έπεσε στην πόλη της Ρόδου τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό (ΑΜΣ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ήταν 348.4 χιλιοστά που ισοδυναμεί με 348.4 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ή 348.4 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα. Ο όγκος αυτός, έχει καλύψει τον όγκο του νερού που φυσιολογικά πέφτει τον Ιανουάριο αλλά και τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, ο Ιανουάριος 2019 έβρεξε όσο φυσιολογικά βρέχει το πρώτο τετράμηνο ενός έτους, δηλαδή το 49.6% της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης που φυσιολογικά καταγράφεται στην Ρόδο. Επισημαίνεται ότι το ύψος της βροχής που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2019, αποτελεί ρεκόρ βροχόπτωσης για τον μήνα αυτόν από την αρχή λειτουργίας του ΑΜΣ το 2013. Πολύ καλές βροχές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της νήσου Ρόδου, σύμφωνα πάντα με τους ΑΜΣ του ΕΑΑ, τον Ιανουάριο 2019.
Στον Έμπωνα η βροχόπτωση ήταν 449.6 χιλιοστά, στην Λίνδο η βροχόπτωση ανήλθε στα 241.2 χιλιοστά ενώ στην Κατταβιά η βροχόπτωση έφτασε τα 165.6 χιλιοστά. Συνολικά έβρεξε 25 ημέρες από τις 31 που έχει ο Ιανουάριος στην πόλη της Ρόδου (ενώ φυσιολογικά βρέχει 16 ημέρες) ενώ η θερμοκρασία τον Ιανουάριο του 2019 ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.
ΩΦΕΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η ανάλυση της ραγδαιότητας των επεισοδίων βροχής που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο 2019 έδειξε ότι η βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές για το νησί, εμπλουτίζοντας τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και τους χειμάρρους του νησιού. Αυξημένη επιφανειακή απορροή δεν παρατηρήθηκε ως συνέπεια να μην καταγραφούν πλημμυρικά επεισόδια.
Τα μεγάλα ύψη βροχής κατάφεραν όμως να δημιουργήσουν μόνο μικρής κλίμακας και έκτασης κατολισθήσεις (σ.σ.: Οι πτώσεις των δέντρων που παρατηρήθηκαν στο νησί της Ρόδου δεν ήταν συνέπεια των καιρικών συνθηκών, αυτές προέρχονταν κυρίως από την αμέλεια των τοπικών Αρχών).
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
Θα υπάρξει ανάπαυλα βροχών μέχρι τις 06/02/2019 με την θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο και τους νοτιάδες να διατηρούνται στα 5 Μποφόρ και στις 05/02/2018 να ενισχύονται στα 8. Αλλαγή του καιρού, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται από τις 06/02/2019 που θα διατηρηθούν μέχρι και τις 08/02/1019 με πτώση της θερμοκρασίας και των νοτιάδων.