Τεράστιο το χτύπημα και για τον ελληνικό Τουρισμό

Η φετινή χρονιά για την Ελλάδα είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές για τη σεζόν, καθώς οι κρατήσεις κινούνταν ανοδικά, ενώ και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα ήταν ανεβασμένες, μετά και τα περσινά ρεκόρ.

Το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα την διψήφια αύξηση των εισπράξεων, υπολογίζοντας πως στο τουριστικό “καλάθι”  θα έμπαιναν επιπλέον τουλάχιστον 1,5-1,7 δισ. ευρώ, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5%, την αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 5% στο τέλος του έτους, την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης κατά 4,5% και τέλος την αύξηση των κλινών καταλυμάτων 4 και  5 αστέρων κατά 3% στο τέλος του έτους.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη, υπάρχουν όμως οι εκτιμήσεις πως μπορεί φέτος να χαθεί έως και το 80% των αφίξεων σε σχέση με πέρσι, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα έσοδα και την απασχόληση στον κλάδο.

Σημειώνεται πως, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Το 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 30,1 εκατ. ταξιδιωτών το 2018. Η Ελλάδα πέτυχε αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 3,9%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 21,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 803 χιλιάδες επιβάτες σε σχέση με το 2018.

Πηγή :  capital.gr