«Task Force» σχηματίζει η Ελλάδα για την αναχαίτιση τουρκικών γεωτρήσεων στην υφαλοκρηπίδα

«Task Force» έλαβε απόφαση να δημιουργήσει το ΥΠΕΘΑ για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε τουρκικής προσπάθειας γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που επιχειρησιακά θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνουμε ότι η TaskForce που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή θα αποτελείται από μια ισχυρή μοίρα του ΠΝ που θα αποτελείται από δύο φρεγάτες (μία κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ και μια κλάσης Standard -στην εκσυγχρονισμένη της μορφή σε συνδυασμό με δύο ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ καθώς και 1 υποβρυχίου τύπου Type-214HN.

Την αεροπορική υποστήριξη θα παρέχουν 10 μαχητικά τύπου F-16Blck52+  από την 115ΠΜ στην Κρήτη καθώς και ζεύγος μαχητικών Mirage-2000EGM από την 114ΠΜ στην Τανάγρα που θα φέρουν πυραύλους κατά στόχων επιφανείας τύπου AM-39 EXOCET.

Αυτή η δύναμη θα κλιθεί να αποτρέψει τυχόν προσπάθειες γεώτρησης ή ερευνών στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όρια ίδια με τα όρια του ελληνικού FIR όπως έχει ανακοινώσει η Ελλάδα ότι έχει έκταση στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε διεθνή οργανισμό .

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι τυχαία η σύνθεση της TASK-Force καθώς η ενίσχυση της με τις ΤΠΚ σημαίνει ενίσχυση της αεράμυνας και ιδιαίτερα των αντιβληματικών της επιδόσεων με την χρήση των αντιαεροπορικών/αντιβληματικών συστημάτων RAM 21  θέσεων έκαστο που μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κορεσμού και δημιουργώντας ακόμα μια ζώνη άμυνας μεταξύ των ESSM/RIM-7 Sea Sparrow  και των CIWS PHALANX/πυροβόλων των 76mm.

Εδώ να αναφέρουμε ότι με αυτή την δύναμη θα μπορεί έτσι η Task-Force να αντιμετωπίσει εισερχόμενυος στόχους στα 30χλμ με τους RIM-162C ESSM των ΜΕΚΟ, στα 19χλμ με τους RIM-7 Sea Sparrow της Standard, στα 9χλμ με τους RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) των ΡΟΥΣΣΕΝ και εν συνεχέια να γίνει επέμβαση των PHALANX που περιορίζονται στα 2χλμ εκ των οποίων συνολικά η Task-Force θα φέρει 4 συστήματα πυροβόλου.

Ειδικά το σύστημα RAM εγγυάται πολλαπλές καταρρίψεις καθώς είναι ουσιαστικά αυτόνομα και μόλις λάβει δεδομά νσότχου από το ρανταρ κατυθύνετια μόνο του στην πηγή εκπομπής θερμότητας όπως αυτή που εκπέμπει ένα πύραυλος.

Δηλώσεις όπως αυτήν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο που έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και ότι αυτό πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι,  λέγοντας επίσης ότι “καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί το momentum” δεν προκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest