Τάκης Πότσος: Προϋπολογισμός μακριά από τα συμφέροντα και τις ανάγκες του Ροδιακού λαού

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ρόδου για το 2021 που ψηφίστηκε την Τετάρτη, είναι ουσιαστικά η αναπαράσταση σε «τοπική κλίμακα» της αντιλαϊκής ατζέντας που προωθείται από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η νέα οικονομική κρίση που πλήττει με σφοδρότητα ειδικά τη δική μας περιοχή, αντί να ληφθεί υπόψη για να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός στις ανάγκες των χιλιάδων δημοτών του νησιού μας, που είναι σε δραματική οικονομική και κοινωνική θέση και να προβλέπει απαλλαγή τελών, κατάργηση τροφείων, ανάπτυξη του τομέα πρόνοιας, σχολεία, βρεφικούς σταθμούς κ.α., αξιοποιείται για να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια διαφόρων ομίλων. Η κυβέρνηση ήδη είχε μοιράσει τα «σκονάκια» στους δήμους για προσαρμογή των δικών τους προϋπολογισμών στους γενικότερους στόχους του βαθιά αντιλαϊκού και αντιδραστικού κρατικού προϋπολογισμού.

Καμιά παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική μείωσης της χρηματοδότησης προς τους δήμους, τη μείωση κατά 600 εκατομμύρια ευρώ στην υγεία και τις επιπτώσεις αυτής της μείωσης στις δομές υγείας του νησιού, όπως και στις υπηρεσίες υγείας για το Ροδιακό λαό. Δεν έθιξαν την περιστολή των δαπανών στη παιδεία και τη πρόνοια. Αντιθέτως δημοτική αρχή και αντιπολίτευση «έδειξαν» ως πηγή χρηματοδότησης την επιχειρηματική λειτουργεία του δήμου και τους ίδιους πόρους!

Τι σημαίνει για κάθε λαϊκή οικογένεια αυτή η συγκεκριμένη επιλογή:

1)Σταδιακή μετακύλιση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το κράτος στον ίδιο το δημότη

α) Τα έσοδα από τέλη , φόρους και εισφορές μαζί με τα βεβαιωθέντα παρελθόντων ετών συνολικά ανέρχονται στο 65% του προϋπολογισμού των εσόδων.

β) Ούτε καν οι δαπάνες μισθοδοσίας του ελλιπέστατου προσωπικού του δήμου δεν καλύπτονται από την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ και Φόρος Εισοδήματος). Υπάρχει έλλειμμα πάνω από 5.000.000 ευρώ, ποσόν που θα χρειαστεί ούτως ή άλλως ο δήμος για να λειτουργήσει τις υπηρεσίες του και αντί να τα διεκδικήσει από το κράτος θα στραφεί σε ίδιους πόρους.

γ)Μειώνεται κατά 290.000 ευρώ η χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές, τη στιγμή που στην παιδεία περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ν’ αυξηθούν τα κονδύλια για υπηρεσίες διασφάλισης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Για τις ελλείψεις αυτές οι γονείς θα βρίσκονται υπό πίεση για να καλυφθούν από τους ίδιους.

δ)Τα χρηματικά βοηθήματα για άπορους δημότες αυξάνονται 100%!!! δηλ. από 30.000 γίνονται 60.000, ενώ την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση της τουριστικής διαφήμισης φτάνει τα 800.000!!!! Είναι πρόκληση η δημοτική αρχή να επικαλείται ανθρωποκεντρική πολιτική με αυτά τα στοιχεία , που δεν αντέχουν ούτε στη σύγκριση…

2) Απαξίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων με αναθέσεις σε τρίτους μελετών για να παρουσιάσουν τις συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς ως μόνη συμφέρουσα λύση για την υλοποίηση έργων. Ποσόν που αγγίζει τις 770.000 ευρώ προβλέπεται να διατεθεί σε τέτοιου είδους μελέτες και σε τεχνική υποστήριξη για χρηματοδοτήσεις έργων, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία έχει τη δυνατότητα αλλά απαξιώνεται. Δεκάδες είναι και οι απ’ ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους που προγραμματίζει η δημοτική αρχή για το 2021.

3) Διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας

Ο πολλαπλασιασμός του κόστους των έργων που ανατίθενται σε εργολάβους και πληρώνονται πανάκριβα από το υστέρημα του Ροδιακού λαού φαίνεται και από το παράδειγμα του κόστους των εργολαβιών για τη συντήρηση πρασίνου που είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κοστίζει 900.000, ενώ η δαπάνη για τη λειτουργία της υπηρεσίας πρασίνου που είναι με μόνιμο προσωπικό και παρέχει υπηρεσίες για όλο το χρόνο ανέρχεται στο . 1.132.678,84.

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η δημοτική υπηρεσία πρασίνου με μόνιμο προσωπικό και μέσα, η δημοτική αρχή επιλέγει την ιδιωτικοποίησή της με πολύ μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες.

Το ίδιο και στην καθαριότητα, ένας τομέας που έχει γίνει χρυσωρυχείο για τους επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αρνείται να απαλλάξει από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού τους εργαζόμενους και όλους όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη παρ’ όλο που έγινε μείωση, αναμένεται ν’ αυξηθούν κατά ένα εκατομμύριο.

4)Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων όπως και η έλλειψη αντιπυρικής προστασίας είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του δήμου. (η αντιπυρική προστασία του νησιού χρηματοδοτείται με το ποσό των 78.000 ευρώ!!! )

Στα αζήτητα βέβαια είναι και τα έργα αντισεισμικής θωράκισης παρά την αναγκαιότητα που υπάρχει λόγω της παλαιότητας των κτηρίων (σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών κλπ).

5)Στον προϋπολογισμό είναι αποτυπωμένη η στόχευση των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν τις δημοτικές υπηρεσίες για ν’ αποκομίσουν κέρδη και σ’ αυτήν τη γραμμή η δημοτική αρχή στέκεται αρωγός τους.

Για τις λαϊκές οικογένειες πρέπει να σημάνει συναγερμός να μη πληρώσουν πάλι τη συντονισμένη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης.

Να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργίες όλων των υπηρεσιών του δήμου. Καμιά ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

  • Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των μέτρων και έργων για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί).
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα και το πράσινο. Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους.
  • Κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.
  • Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών.

Ρόδος 18/12/2020

Pin It on Pinterest