Καθηλωμένα μαχητικά αεροσκάφη από “τακάκια” αλλά και ανοησία! Τα “ελληνικά” απίστευτα

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι περικοπές χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γνωστές κι ας μην είναι ανακοινώσιμες με λεπτομέρειες και αριθμούς.

Το Onalert είχε εδώ και καιρό αναδείξει το απίστευτο της καθήλωσης μαχητικών αεροσκαφών επειδή …δεν έχουν “τακάκια” για τα φρένα! Το κόστος ακόμη και για την σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία αστείο. Καθόλου αστεία όμως δεν είναι η ανοησία και η φοβία με την οποία αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα απ΄ όσους υποτίθεται έχουν αποστολή να τα λύσουν.

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο νόμος Βενιζέλου περί προμηθειών και βεβαίως η ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματώσει υποχρεώνοντας τις χώρες μέλη να προσφεύγουν για οποιαδήποτε προμήθεια σε διαγωνισμό,είναι δεδομένα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται για το παράλογο της πρόβλεψης για τις περιπτώσεις που ο προμηθευτής δεν μπορεί παρά να είναι ο κατασκευαστής του οπλικού συστήματος που χρειάζεται επισκευή και τεχνική υποστήριξη.

Στην Ελλάδα “φροντίζουμε” να κάνουμε τη ζωή μας ακόμη πιο δύσκολη. Και η υπόθεση με τα “τακάκια” είναι ενδεικτική.

Το ΓΕΑ πριν από ένα περίπου χρόνο ξεκίνησε την διαδικασία για διαγωνισμό ώστε τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν καθηλωθεί λόγω …φρένων να ξαναπετάξουν. Κάποιοι λοιπόν θεώρησαν σωστό να συμπεριλάβουν στον διαγωγνισμό πέντε (!) απαράβατους όρους για τις ετιαρείες που θα συμμετείχαν και οι οποίες όπως αναμενόταν θα ήταν μόνο η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών.

Η ΓΔΑΕ ,λένε οι πληροφορίες μας προειδοποίησε την ΠΑ ότι “ο διαγωνισμός αυτός δεν μπορεί να σταθεί” αλλά στο ΓΕΑ δεν άλλαξαν άποψη. Αποτέλεσμα; Στον διαγωνισμό δεν “κατέβηκε” ούτε η κατασκευάστρια εταιρεία που δήλωσε ότι καλύπτει μόνο τους δύο από τους πέντε απαράβατους όρους!!!

Φυσικά ο διαγωνισμός δεν έγινε ποτέ, τα αεροσκάφη παραμένουν στο έδαφος και διαδικασίες για να γίνει νέος “λογικός” διαγωνισμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Κάπως έτσι δικαιολογείται και η δυσαρέσκεια που εκφράζεται από κύκλους του ΥΠΕΘΑ για την ηγεσία του ΓΕΑ.

Πηγή : onalert.gr

Pin It on Pinterest

Share This