Τα ψυχολογικά οφέλη της συντροφιάς ενός σκύλου στην πανδημία

Επιστημονικές έρευνες, αναδεικνύουν τα ψυχολογικά οφέλη της συντροφιάς ενός σκύλου εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

Ερευνητές του Hebrew University of Jerusalem και του University of British Columbia ανακάλυψαν ότι από τις πρώτες μέρες της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρήθηκε αύξηση στις υιοθεσίες σκύλων, ενώ όσο κλιμακώνονταν οι οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί το φαινόμενο μεγεθυνόταν.

​Παρότι τα καταστροφικά γεγονότα, όπως σεισμοί και πλημμύρες, συνήθως αναγκάζουν τον κόσμο να εγκαταλείπει τα κατοικίδιά του, στην περίπτωση της πανδημίας εκδηλώθηκε η ακριβώς αντίθετη τάση.

Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι εξηγείται από την έρευνα του University of Pennsylvania, με επικεφαλής τη Λόριν Πάουελ, σύμφωνα με την οποία η απόκτηση σκύλου βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου, μειώνοντας έως κατά 40% το αίσθημα της μοναξιάς όχι μόνο παροδικά, τον πρώτο καιρό, αλλά και μακροχρόνια.

Πώς ακριβώς συντελείται αυτό, είχε διαπιστώσει η ίδια ερευνήτρια σε προηγούμενη μελέτη της, που είχε δείξει ότι η φροντίδα του σκύλου αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης, της ορμόνης που ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς και δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και ευημερίας.