Τα πρώτα “πεφταστέρια” του 2015 απόψε !

Μια ακόμη χρονιά ξεκινάει με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τους Τεταρτίδες που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου και κορυφώνονται απόψε το βράδυ και τα χαράματα της Κυριακής (γύρω στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Δυστυχώς, επειδή φέτος θα υπάρχει πανσέληνος τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, ο ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος και έτσι θα είναι ορατά μόνο τα λαμπρότερα.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μετά τα μεσάνυχτα και έως τα χαράματα. Όταν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν συνήθως στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα ανά ώρα, που διαπερνούν την ατμόσφαιρα της Γης με μεγάλη ταχύτητα άνω των 42 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Μαζί με τις Τεταρτίδες στο ουράνιο στερέωμα θα εμφανιστεί ο κομήτης «Λαβτζόι», ο οποίος περνά αυτή την εβδομάδα κοντά από τη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, ο κομήτης θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας στις 7 Ιανουαρίου, σε απόσταση περίπου 70,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο, άρα και από την Ελλάδα, εφ’ όσον ο κατά τόπους νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός.

Pin It on Pinterest