Τα οφέλη του λιναρόσπορου για την υγεία μας

Ο λιναρόσπορος καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου για την παραγωγή ινών που χρησιμοποιούνται σε είδη ένδυσης, για την παραγωγή λαδιού για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και για τα θρεπτικά του οφέλη ως προς την υγεία.

Η ιστορία του
Το λινάρι (Linum usitatissimum) ανήκει στην οικογένεια Linaceae και είναι ένα ετήσια ανθισμένο βότανο που παράγει μικρούς επίπεδους σπόρους που ποικίλουν από χρυσοκίτρινο έως κοκκινωπό καφέ χρώμα. Το λινάρι με χρυσοκίτρινο χρώμα έχει ένα διαφορετικό έλαιο  από το κοκκινωπό λινάρι και δεν είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ο λιναρόσπορος ονομάζεται και λινόσπορος. Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται ως τρόφιμο ενώ αντίθετα ο λινόσπορος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και ως ζωοτροφή. Ο Καναδάς μέχρι στιγμής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας λιναρόσπορου στο κόσμο. Άλλες χώρες που καλλιεργούν λιναρόσπορο είναι η Ινδία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αιθιοπία.

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά του
Πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (Μια κουταλιά ελαίου από το σπόρο του λιναριού περιέχει 8γρ ω-3 λιπαρά οξέα)
Πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
Πλούσια πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου
Πλούσια πηγή πρωτεϊνών
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (κυστεΐνη και μεθειονίνη) βοηθούν στη μείωση κινδύνου του καρκίνου
Χαμηλό σε υδατάνθρακες
Καλή πηγή φαινολικών που έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Καλή πηγή μετάλλων (ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο) και πολύ χαμηλό σε νάτριο
Καλή πηγή ενέργειας, καθώς περιέχει 534 θερμίδες ανά 100γρ.
Καλή πηγή βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β όπως φολλικό οξύ (Β9) που συμβάλλει στη πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε που υπάρχει ως γ- τοκοφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την οξείδωση του λίπους και της πρωτεΐνης, βοηθά στην απέκκριση νατρίου στα ούρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και στο Alzheimer
Περιέχει πάνω από 100 φορές περισσότερες λιγνάνες από άλλα τρόφιμα. Οι λιγνάνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι στη κατηγορία των φυτοοιστρογόνων. Κυρίως τις λιγνάνες τις βρίσκουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, σε δημητριακά, στα όρπρια αλλά σε χαμηλή ποσότητα.
Μέση διατροφική ανάλυση 100g Λιναρόσπορου (Linum usitatissimum)
Θρεπτικό συστατικό
Τιμή
% ΣΗΠ
Ενέργεια
534 Kcal
27%
Υδατάνθρακες
28.8 g
22%
Πρωτεΐνες
18.3 g
32.5%
Ολικά λιπαρά
42.16 g
170%
Χοληστερόλη
0 mg
0%
Διαιτητικές ίνες
27.3 g
68%
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ
87 μg
22%
Νιασίνη
3.08 mg
19%
Παντοθενικό οξύ
0.985 mg
20%
Πυριδοξίνη
0.473 mg
36%
Ριβοφλαβίνη
0.161 mg
12%
Θειαμίνη
1.64 mg
137%
Βιταμίνη A
0 IU
0%
Βιταμίνη C
0.6 mg
1%
Βιταμίνη E
19.95 mg
133%
Βιταμίνη K
4.3 μg
3.5%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο
30 mg
2%
Κάλιο
813 mg
17%
Μέταλλα
Ασβέστιο
255 mg
22.5%
Χαλκός
1.12 mg
124%
Σίδηρος
5.73 mg
72%
Μαγνήσιο
392 mg
98%
Μαγγάνιο
2.48 mg
108%
Ψευδάργυρος
4.34 mg
39%
Φυτοχημικά
Λουτεΐνη – Ζεαξανθίνη
651 μg

Υγεία και λιναρόσπορος
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αθηροσκλήρωσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του άσθματος.
Ο λιναρόσπορος και τα έλαια του λιναριού μειώνουν την ανάπτυξη όγκων σε μεταγενέστερο στάδιο καρκινογένεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε άλφα-λινολενικό οξύ.
Μειώνει την κακή χοληστερόλη.
Έρευνες δείχνουν ότι διατροφές υψηλές σε φυτοοιστρογόνα μειώνουν το κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού) που συνδέονται με τις ορμόνες, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.
Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.
Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και στην θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω των λιγνάνων που βρίσκονται στο λιναρόσπορο δρώντας ως αδύναμα οιστρογόνα.
Βοηθά στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην εκκολπωματική νόσο λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Συστήνεται όμως να συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο πριν από τη κατανάλωση του.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/ta-ofeli-tou-linarosporou-gia-tin-igia

Pin It on Pinterest