Την επίδραση που μπορεί να έχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και η ενεργός ανάμειξη της Τουρκίας παρακολουθεί στενά η ελληνική κυβέρνηση όπως φάνηκε και από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα γίνει αποδεκτή κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, καθώς θα παραγνώριζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και μάλιστα τόνισε ότι από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για όσα υπάρχουν σε επίπεδο ακόμη δημοσιογραφικών πληροφοριών.
Εξήγησε επίσης ότι το θέμα της Συρίας είναι για πολλούς λόγους σημαντικό και η σταθερότητα είναι το ζητούμενο για την πολύπαθη χώρα, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν να επιστρέφουν πρόσφυγες από την Ευρώπη στη Συρία σε συνθήκες ασφάλειας.
Μεγάλο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης
Την ώρα που διεξαγόταν στις Βρυξέλλες η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Αθήνα έβλεπε το φως μια δημοσκόπηση της Pulse η οποία ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το μεσανατολικό κάτι που λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψιν της η κυβέρνηση. Όπως έδειξε η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τα ελληνοτουρκικά απασχολούν τους πολίτες σε ποσοστό 75% και το μεσανατολικό σε ποσοστό 69%.
Το «κρυφτό» Μίτσκοσκι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε με τον τρόπο του το κρυφτό που παίζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κριστιάν Μίτσοσκι ο οποίος επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του και σε επίσημες υποχρεώσεις «Μακεδονία» λέγοντας ότι μπροστά του χρησιμοποίησε την επίσημη και μόνη ονομασία της χώρας που είναι Βόρεια Μακεδονία.
Απαντώντας σε ερώτηση του Νewsbeast ξεκαθάρισε ο σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών προφανώς αποτελεί αναγκαία, όχι ικανή, αλλά σίγουρα αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποια στιγμή, να ανοίξει ουσιαστικά, ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική μας χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκάλυψε επίσης ότι συμφωνήθηκε να γίνει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό αντικείμενο την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και μάλιστα μετά και από δική του πρόταση.
Τόνισε μάλιστα ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε μήνυμα στις ΗΠΑ και στη νέα διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ότι αναλαμβάνουμε κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν για τη δική μας άμυνα.
Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου, «η τεράστια γεωπολιτική ένταση απαιτεί μια γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας σε πολλά επίπεδα. Χρειάζεται κινητοποίηση πόρων για ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο για δράσεις. Δεν είναι δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ».
Οι διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού συνεχίζονται, καθώς το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην παγωμένη Λαπωνία όπου θα διεξαχθεί άτυπη σύνοδος με τη συμμετοχή της Φινλανδίας, τη Σουηδίας, την Ιταλίας και της Ελλάδας για τα ζητήματα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: newsbeast.gr