Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για την νέα μετάλλαξη

Για πρώτη φορά στα χρονικά της διαχείρισης της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΕ έδειξε αντανακλαστικά λίγο μετά την εμφάνιση μιας παραλλαγής που τρόμαξε τους ειδικούς περισσότερο και από την Δέλτα. Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που «βαφτίστηκε», Όμικρον, σήμανε συναγερμό με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα να σπεύδουν να θωρακιστούν απέναντί της και να υψώσουν τείχη  προστασίας.

Στην Αθήνα συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων προκειμένου να μην αφήσουμε την συγκεκριμένη μετάλλαξη να περάσει τα σύνορά μας. Το ίδιο και σε κεντρικό επίπεδο, η ΕΕ, αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις από την Νότια Αφρική στην Γηραιά Ήπειρο.

Η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες -μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Τι αποφάσισε η Ελλάδα

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί με απόφαση της  Kυβέρνησης εφαρμόζονται περιορισμοί για όσους ταξιδεύουν από τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις θα ισχύουν τα εξής όσον αφορά την έλευση στην χώρα μας:

-Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).


-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).


Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest

Share This