Τα κακά αφεντικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας σαν… το τσιγάρο

Ένα κακό αφεντικό όλοι έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή στον εργασιακό μας στίβο και ξέρουμε καλά πόσο επιζήμιο μπορεί να αποδειχτεί για την ψυχική μας υγεία.

Τόσο επιζήμιο που τα μόνιμα αποτελέσματα της καθημερινής επαφής με το κακό αφεντικό αφήνουν σημάδια στην υγεία μας σαν το κάπνισμα!

Και όπως ακριβώς το τσιγάρο, όσο πιο πολύ παραμένουμε στο ανθυγιεινό αυτό εργασιακό περιβάλλον, τόσο βαρύτερα θα το πληρώσουμε σε όρους ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με το Πρίνστον, έκανε μια μετα-ανάλυση σε 200 και πλέον πρωτογενείς έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα την επίδραση του εργασιακού στρες. Και βρήκε πως το να ανησυχείς συνεχώς μήπως χάσεις τη δουλειά σου αυξάνει τις πιθανότητες για κάποιο πρόβλημα υγείας στο 50%. Όσο για κείνους που κάνουν μια απαιτητική δουλειά, είναι κατά 35% πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποια σωματική πάθηση.

AP_98112401092

Και ποια μπορεί να είναι η πηγή της εργασιακής κακοδαιμονίας; Όπως μας λέει ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος, το 75% των αμερικανών υπαλλήλων αναφέρουν χωρίς δεύτερη σκέψη το αφεντικό τους! Άσχετα που το 59% εξ αυτών δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη θέση τους, συνεχίζοντας να υποφέρουν μέχρι να απολυθούν ή να συνταξιοδοτηθούν.

Γι’ αυτό και το Χάρβαρντ μας λέει πως η επίδραση του εργασιακού στρες, άμεσο απότοκο της συμπεριφοράς του αφεντικού, αφήνει ίχνη στην υγεία μας σαν το παθητικό κάπνισμα…