Τα δύο projects των 200 εκατ. ευρώ που αναβαθμίζουν περαιτέρω τις υποδομές στη Ρόδο

Το γνωστό και ως «σμαραγδένιο νησί» των Δωδεκανήσων διακρίνεται κυρίως για τις σημαντικές ξενοδοχειακές αναπτύξεις και την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό, ωστόσο, στη Ρόδο… γίνονται και άλλες επενδύσεις πέρα από 5αστερα καταλύματα και ξενοδοχεία ή την αναμενόμενη, επί χρόνια, ανάπτυξη στο γκολφ Αφάντου.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 10ήμερο γνωστοποιήθηκαν με πιο επίσημο τρόπο δύο σημαντικά projects συνολικού ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ, με το ένα να έχει σχέση με τον τουρισμό αλλά κυρίως με τον… θαλάσσιο, και το δεύτερο να συνδέεται με ένα έργο υψηλής κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας.about:blank

Το πρώτο έργο σχετίζεται με μια κυοφορούμενη επένδυση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ στη μαρίνα Ρόδου. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς ή ίσως στις αρχές του 2022 αναμένεται να έχει εξασφαλίσει η «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να ξεκινήσει την υλοποίηση επένδυσης της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέων χρήσεων, αλλά και την ανάπτυξη κατοικιών στη μαρίνα Ρόδου, ενώ 500 έως 800 άτομα αναμένεται να απασχοληθούν στη φάση των εργασιών κατασκευής.

Η επένδυση προβλέπει τη διεύρυνση της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της μαρίνας, την ευρύτατη επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων, τη στέγαση περίπου 250 επιχειρήσεων -έναντι 17 που λειτουργούν σήμερα- και την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα για δέσιμο μεγάλων σκαφών και παραθαλάσσιο οικιστικό συγκρότημα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εργάζονται στις επιχειρήσεις εντός της μαρίνας 1.200 έως 1.500 άτομα ενώ το προσωπικό της Νέας Μαρίνας θα ανέλθει σε σχεδόν 100 άτομα, με 250 έως 300 εξωτερικούς συνεργάτες.

Το έργο θα είναι πρότυπο από την πλευρά της αξιοποίησης «πράσινων» λύσεων, με κατασκευή κτηρίων ενεργειακής κατηγορίας Α, και από την πλευρά της ψηφιακής διαχείρισης. Πέραν της οικονομικής ένεσης που θα δώσει στην πόλη της Ρόδου, αναπλάθοντας μία υποβαθμισμένη περιοχή του νησιού, η επένδυση θα συμβάλλει και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, καθώς θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης με 1.000 θέσεις που θα είναι προσβάσιμος σε όλους.

Παράλληλα, προχωρά ένα σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων προχωρά το οποίο θα ενισχύσει καθοριστικά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ειδικότερα δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η προκήρυξη της Α΄ Φάσης του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου» συνολικής αξίας 39,4 εκατ. ευρώ, με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 6η Δεκεμβρίου 2021. Ο ιδιωτικός φορέας θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ανακυκλώσιμων υλικών, compost, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας, κλπ.) για διάστημα 27 ετών.

Πηγή: insider.gr

Pin It on Pinterest