Τα αναγκαία έργα υποδομών στα Δωδεκάνησα Βασίλης Α. Υψηλάντης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Α. Καραμανλή

«Έργο μεγάλης εθνικής σημασίας οι υποδομές για την υδροδότηση της Κω» – Σύσκεψη και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κω Κ. Ζαχαρό

Με πρωτοβουλία του Κοσμήτορα της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, για θέματα υποδομών στα Δωδεκάνησα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κω Κωνσταντίνος Ζαχαρός συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια της δημοτικής επιχείρησης Ευτυχία Παπαλεξίου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε στον υπουργό πως η διαρκής τουριστική ανάπτυξη, της Ρόδου και της Κω αλλά και των μικρότερων νησιών της Δωδεκανήσου, πρέπει να συνοδεύεται και από τα απαραίτητα έργα υποδομής που την στηρίζουν.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κω ανέλυσε στον υπουργό την επιτακτική ανάγκη προώθησης ενεργειών εκπόνησης μελετών για την ωρίμανση έργων υποδομής στον τομέα υδροδότησης του νησιού και συγκεκριμένα, συνέχεια της πρόσκλησης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (αρ.Πρωτ.108603/15-10-2018) με θέμα: πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση στη προγραμματική περίοδο 2021-2027 , ο Δήμος της Κω υπέβαλε αίτημα (Αρ.Πρ.938/15-1-2019) στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για χρηματοδότηση των μελετών:

1.«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ‘’ΜΙΑ’’ » προεκτιμώμενου προυπολογισμού 1.700.000 €

2.«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ & ΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ “ΑΝΑΒΑΛΟΥΣΑ” & “ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ” » προεκτιμώμενου προυπολογισμού €

  Σημειώνεται ότι είχαν εκπονηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας – Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών- Τμήμα Α η: «Μελέτη μικρών λιμνοδεξαμενών στα νησιά Βορείου Δωδεκανήσου (Πάτμος, Λέρος, Λειψοί, Αρκοί, Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Τήλος)».

1. Αναγνωριστική μελέτη για την Νήσο Κω

2. Οριστική μελέτη φράγματος «Μία» νήσου Κω.

Ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο με την ανάληψη του έργου χρηματοδότησης των μελετών πρέπει να εξεύρει και τους πόρους υλοποίησης του. Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης δήλωσε ότι αυτό το έργο είναι ύψιστης εθνικής σημασίας, διότι πέραν από την οριστική λύση του προβλήματος για τους κατοίκους του νησιού, επιλύει οριστικά και ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής για τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας. Ο υπουργός δεσμεύθηκε να υπάρξει, την προσεχή εβδομάδα, επικοινωνία του γενικού γραμματέα του υπουργείου με τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑ Κω για τον συντονισμό των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του στόχου.

Εξάλλου ο βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε στον υπουργό την ανάγκη σχεδιασμού των μεγάλων παρεμβάσεων για το οδικό δίκτυο Ρόδου και Κω, αναφέρθηκαν στα στάδια υλοποίησης της Μεσογειακής Χάραξης στην Ρόδο, την υλοποίηση του έργου επέκτασης του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο της Λέρου και στις ενέργειες προώθησης του ιδιωτικής αεροπορίας στην χώρα μας. Και για τα δύο τελευταία θέματα ο κ. Κ. Καραμανλής ανέλυσε τις ενέργειες που προωθούν την υλοποίηση και των δυο αυτών στοίχων.

Τέλος ο Βασίλης Α. Υψηλάντης είχε συνάντηση, στην Βουλή και με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από τον οποίο ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε προσλήψεις δημοτικών αστυνόμων και στους Δήμους Ρόδου και την Κω και τον παρακάλεσε να παρατείνει την προθεσμία για τροποποιήσεις των οργανισμών των νησιωτικών Δήμων λόγω των μεγάλων αλλαγών που είχαν επέλθει με τον Καλλικράτη και την κατάργηση των δημοτικών αστυνομιών .

Pin It on Pinterest

Share This