Συσκέψεις με το Γιάννη Ντουνιαδάκη και τον Τάκη Πότσο σε Απολακκιά και Αρχάγγελο

Δύο επιτυχημένες συσκέψεις, πλούσιες σε προβληματισμό και συζήτηση σε Απολακκιά και Αρχάγγελο οργάνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Τάκη Πότσο, υποψήφιο Δήμαρχο Ρόδου.

Πριν τη σύσκεψη στην Απολακκιά, το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο Γενναδίου.

Από τη συζήτηση με τον εφημερεύοντα γιατρό αλλά και στη συνέχεια με τους κατοίκους της περιοχής, αυτό που αναδείχθηκε ήταν η εγκατάλειψη στην κυριολεξία σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας στην περιοχή. Εγκατάλειψη μάλιστα που έχει διαχρονικό χαρακτήρα, αλλά που έχει τη βάση της στην πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα από τη μία και ως κόστος από την άλλη.

Το Ιατρείο Γενναδίου έχει στην ευθύνη του τους χιλιάδες κατοίκους των γύρω χωριών, τους εργαζόμενους που έρχονται να δουλέψουν στα ξενοδοχεία της περιοχής και τους χιλιάδες επισκέπτες την τουριστική περίοδο. Παρ’ όλ’αυτά, οι ελάχιστοι γιατροί που υπηρετούν εκεί, ανάλογα και την περίοδο, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ μετά τις 2:00 το μεσημέρι δεν υπάρχει βοηθητικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. Οι όποιες εφημερίες καλύπτονται από τους αγροτικούς γιατρούς των γύρω χωριών, όπου υπάρχουν φυσικά.

Αρκούν δυο μόνο στοιχεία, από τα πολλά που υπάρχουν, για να δείξει τις αιτίες για αυτή την κατάσταση:

1. Ο κρατικός προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία έχει μειωθεί 30% μεταξύ 2013 και 2019! Ποιοί τον μείωσαν; Οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ Μάλιστα φέτος, δηλαδή τη «μετά μνημονίου εποχή» η χρηματοδότηση αυτή μειώθηκε κατά επιπλέον 65 εκ. ευρώ.

2. Το μέτρο 1 προς 1 στις προσλήψεις, που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση, μία πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα και εκφράζονται και στο ιατρείο Γενναδίου και στα άλλα χωριά της Ρόδου, αλλά και στο ίδιο το Νοσοκομείο, είναι συνειδητή, διαχρονική πολιτική απόφαση να μην καλυφθούν! Να σημειωθεί ότι η ΝΔ θεωρεί ότι προσλήψεις στα νοσοκομεία πρέπει να γίνονται με τον κανόνα στο 5 προς 1!

Κατά τα άλλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλαίνε κατά καιρούς με μαύρο δάκρυ ως εκλεγμένοι στο Δήμο και την Περιφέρεια, για την κατάσταση στην Υγεία στην περιοχή.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην Απολακκιά, η συμμετοχή από κατοίκους της περιοχής ήταν μεγάλη και την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γ. Ντουνιαδάκης. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση τόσο για τις γενικές πολιτικές εξελίξεις, όσο και για τα τοπικά προβλήματα με κύρια αυτά της πρόσβασης στην Υγεία αλλά και της ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής που καίνε τους κατοίκους. Ξεχώρισε η δυσαρέσκεια για τις πολιτικές που μέχρι τώρα έχουν ακολουθήσει Δήμος και Περιφέρεια αλλά και οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει.

Ο Τάκης Πότσος, στην παρέμβασή του ανέδειξε τη σύγκλιση όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα. Αυτό επιβεβαίωσε όπως είπε και η πείρα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στάθηκε στις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων. Έφερε ως παράδειγμα μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας, της διαχείρισης του Φράγματος, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ζητήματα στα οποία οι υπόλοιπες παρατάξεις πέρα από επιμέρους διαφορές ταυτίζονται. Φόρτωσαν ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, των λαϊκών νοικοκυριών με τη λογική της ανταποδοτικότητας, των φουσκωμένων δημοτικών, περιβαλλοντικών, πράσινων και κάθε λογής τελών, που κανείς τους δεν αμφισβητεί.

Αντίστοιχα ζητήματα αναδείχθηκαν και από τη σύσκεψη στον Αρχάγγελο.

Ο Γ. Ντουνιαδάκης στην ομιλία τόνισε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων. Συνεχίζει δηλαδή το τσάκισμα του λαού, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης αλλά και αυτά της ανάπτυξης στις πλάτες του, όπως επιβεβαιώνεται από την καθημερινότητα των εργαζομένων της περιοχής.

Στάθηκε εκτενώς στα ζητήματα των διεθνών εξελίξεων του στησίματος νέων ΝΑΤΟϊκών βάσεων, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που κρύβουν αυτά τα σχέδια για το λαό και στην περιοχή του Αιγαίου. Στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης που παρουσιάζει τις κινήσεις αυτές σαν αναβάθμιση της χώρας, ενώ στην ουσία τα σχέδια αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια των κατοίκων, την προστασία των συνόρων της περιοχής, αντίθετα βάζουν στο στόχαστρο των αντιθέσεων την Ελλάδα, ιδιαίτερα το Αιγαίο.

Στην τοπική εμπειρία των εργαζομένων στάθηκε ο Τ. Πότσος στην παρέμβασή του, αναδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη που υπάρχει στην περιοχή μας δεν έχει αποδέκτη τον λαό.

Αντίθετα μια σειρά έργα που είναι απαραίτητα για την περιοχή όπως αυτά της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, της αποχέτευσης μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από τον Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ ακόμα και η πρόσβαση στο νερό δεν είναι εξασφαλισμένη.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στης περιοχής να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ παντού στις εκλογικές μάχες που έρχονται, ενισχύοντας την μοναδική φωνή που διεκδικεί ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.