Σύψας: Τον επόμενο χρόνο θα ζήσουμε με τον ιό

Τη διαρκή παρουσία του κορονοϊού στη χώρα μας υπενθύμισε ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι «τον επόμενο χρόνο παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θα ζήσουμε με τον ιό. Θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

«Είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε» είπε στον Θέμα 104,6.

«Δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε» ανέφερε ο κ. Σύψας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μια επιδημία παραπληροφόρησης που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου».

Παρά τα φαινόμενα χαλάρωσης «δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών» περιέγραψε ο καθηγητής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών».

«Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας»

Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Νίκος Σύψας εξήγησε πως «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί» υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%. Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες».

«Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν» υποστήριξε ο κ. Σύψας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση. «Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο. Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας».

«Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν» είπε ενώ για το ρωσικό εμβόλιο «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο διεθνή ιατρικό τύπο. Μένει να το δούμε» απάντησε σχετικά.

Με αυτά τα δεδομένα «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναιαποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε» κατέληξε.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Πηγή : protothema

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ