Σύψας: Οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορονοϊό

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, σε μια σχολική χρονιά, που λόγω κορονοϊού, δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες.

«Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο» είπε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας».

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους.

«Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα, υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια και ακούν τον δάσκαλο. Πέραν της μάσκας, θα υπάρξει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει από κλειστές ομάδες παιδιών, δηλαδή οι τάξεις δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα, απολύμανση, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια» περιέγραψε.

«Θα ακούσουμε όλες τις ενστάσεις και τα θέματα που θα θέσουν οι εκπαιδευτικοί. Απαιτείται η συνεργασία όλων» πρόσθεσε.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Αν παρά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία υπάρχει κρούσμα κορονοϊού θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη».

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι θα έχουμε στη χώρα μας (την πρώτη δόση) τέλος Δεκεμβρίου, ο κ. Σύψας είπε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες.

Και αυτό γιατί το εμβόλιο δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις μελέτες της φάσεως 3, άρα ακόμα δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι, είπε χαρακτηριστικά. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέχρι το Νοέμβριο. Ενδεχομένως να το έχουμε έως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως είπε ο υπουργός» επισήμανε ο κ. Σύψας.

Pin It on Pinterest

Share This