Συνεδριάζει και πάλι η ειδική επιτροπή για τον κορωνοϊό έπειτα τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Υπουργείο Υγείας, για ακόμη μία φορά η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που είναι η βασική επιτροπή της χώρας που εισηγείται μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

​Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή θα μελετήσουν τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς φαίνεται πως έχουμε ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Διεφάνη άλλωστε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι τυχαία βρέθηκαν τέσσερα περιστατικά σε ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, όταν πραγματοποιήθηκε ο διπλός εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη και κορωνοϊό. Είναι και η νέα τακτική που ακολουθείται πλέον σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, όπου για να βρεθούν τυχαία κρούσματα του νέου ιού γίνεται τυχαίος έλεγχος σε ασθενείς που νοσηλεύονται με προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Αύξηση σε 2 -3 εβδομάδες
Από την επιδημιολογική αυτή καταγραφή προκύπτει- όπως μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr – ότι υπάρχει διασπορά στη χώρα η οποία όμως δεν μπορεί να καταγραφεί. Και αυτό διότι υπάρχουν όπως φαίνεται πολλοί συμπολίτες μας που μπορεί να εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα και δεν προσέρχονται σε μονάδα υγείας ή δεν δηλώνουν την κατάσταση της υγείας τους στις αρχές.

Ταυτόχρονα επειδή τις πρώτες ημέρες ο κοροναϊός είναι ασυμπτωματικός, θεωρείται δεδομένο ότι έχει μεταφερθεί σε άλλους ανθρώπους. Γι αυτό άλλωστε οι ειδικοί περιμένουν σε περίπου 2 με 3 εβδομάδες να υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε διάφορες περιοχές που μέχρι σήμερα είναι «καθαρές» από τον ιό. Κάτι που άλλωστε δήλωσε και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.