Συνδυασμός φαρμάκων μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο συνδυασμός ενός αντιϋπερτασικού και ενός φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερόλης είναι αποτελεσματικότερος στην μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης εγκεφαλικού κινδύνου στα άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με κλινική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ στο Οντάριο του Καναδά, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζακι Μπος, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 12.700 άτομα από 21 χώρες και οι οποίοι ήταν μεν υγιείς αλλά είχαν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου στο μέλλον. Η μέση ηλικία τους ήταν 66 ετών.

Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν σε μια από τέσσερις ομάδες και πήραν διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα: τα αντιϋπερτασικά καντεσαρτάνη και υδροχλωροθειαζίδη, ροσουβαστατίνη, συνδυασμός των δύο αυτών σκευασμάτων και εικονική αγωγή.

Η καθημερινή λήψη δύο δόσεων αντιϋπερτασικού φαρμάκου και ενός για τη μείωση της χοληστερόλης μείωσε την πιθανότητα πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 44% μεταξύ των ατόμων που κινδύνευαν να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση.

«Ο συνδυασμός ήταν αποτελεσματικότερος απ’ ότι κάθε φάρμακο ξεχωριστά», σύμφωνα με την Δρ Μπος και οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί τώρα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χαπιού που θα συνδυάζει τις δύο κατηγορίες φαρμάκων.

Πάντως τα αντιϋπερτασικά σκευάσματα ήταν επιβοηθητικά για τα άτομα με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση (143,5 και άνω), μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 42%.

Η ροσουβαστατίνη είχε την μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%, αφού εμπόδιζε τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Pin It on Pinterest

Share This