Μια διαφορετική Συνεδρίαση στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ρόδου. Συνδιάσκεψη Αρίστων…

Εντυπωσιάστηκαν από τις παρουσιάσεις των νέων παιδιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου του 2016. Εκεί, έγινε για 2η συνεχόμενη χρονιά, η συνδιάσκεψη των πρωτευσάντων μαθητών που φοιτούν στη Γ΄ Λυκείου, από τα σχολεία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η συνδιάσκεψη συνδιοργανώθηκε από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη λέσχη LIONS Ρόδου, στην οποία ανήκε η αρχική πρωτοβουλία για μαθητές των νησιών της Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια η Περιφέρεια, διεύρυνε τη συνδιάσκεψη συμπεριλαμβάνοντας και τα σχολεία των Κυκλάδων. Έτσι, στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου, συναντήθηκαν και συνεδρίασαν για πρώτη φορά, παιδιά τόσο από τα σχολεία της Δωδεκανήσου όσο και των Κυκλάδων. Στη Συνδιάσκεψη, παρουσίασαν εισηγήσεις παιδιά από σχολεία της Ρόδου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, των Λειψών, της Μυκόνου, της Σίφνου, της Κύθνου, της Ίου και της Μήλου, προσεγγίζοντας και αναλύοντας τα ζητήματα που μας ενώνουν, όλους όσους ζούμε στο Αιγαίο.
Το θέμα που αναπτύχθηκε από τους αριστούχους μαθητές κατά τη συνδιάσκεψη ήταν, «Η επιλογή επαγγέλματος ως παράγοντας επιτυχίας και συμβολής στην ανάπτυξη της χώρας σε περίοδο κρίσης και ύφεσης». Παρουσιάστηκαν συνολικά 15 εισηγήσεις μαθητριών και μαθητών. Τα νέα παιδιά, εξέπληξαν ευχάριστα τους προσκεκλημένους και τους αξιολογητές των εισηγήσεων, με την ευστοχία των επισημάνσεών τους, την πληρότητα των επιχειρημάτων τους, τη δομή του λόγου τους, και κυρίως με την παρουσίαση των συγκροτημένων προτάσεών τους.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο επίτιμος Οικονομικός διπλωμάτης της Χώρας μας κ. Φώτης Μανουσάκης ο Ατικυβερνήτης των LIONS Νοτίου Ελλάδας κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης η προηγούμενη Κυβερνήτης κ. Πέννυ Εμμανουήλ κ.α. αξιωματούχοι.
Τη συζήτηση συντόνισαν, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος «Δια Βίου Μάθησης» κ. Άγγελος Ανανίας, και ο πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής Ευαγόρας Νικολάου. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της λέσχης LIONS Ρόδου κ. Παύλος Μπακίρης κ.α. μέλη της λέσχης, ενώ από πλευράς Περιφέρειας παραβρέθηκαν αρκετοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων η κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, και οι κ.κ. Χρήστος Μπάρδος, Χρήστος Ευστρατίου και Μιχάλης Μπαριανάκης. Τις εργασίες της συνδιάσκεψης, παρακολούθησαν επίσης μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής.
Η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης των εισηγήσεων των μαθητών, συγκροτήθηκε 10 ημέρες πριν την παρουσίαση τους, και προέβη στην κατάταξή τους, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και το αδιάβλητο όλης της διαδικασίας, μέσω κωδικοποίησης των εργασιών που παρέλαβε ηλεκτρονικά.

Την επιτροπή αποτέλεσαν ξεχωριστοί άνθρωποι της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα τα μέλη της επιτροπής ήταν:
Αναστάσιος Κοντάκος,  Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, τμήμα Επιστημών της προσχολικής αγωγής και του Εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Λουΐζα Χριστοδουλίδου, Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας- Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου – Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δρ. Τσαμπίκα Καράκιζα,  Προϊσταμένη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Δρ. Καραγιάννης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών των Νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων-Συγγραφέας.
Οι παρευρισκόμενοι, μετά το πέρας των παρουσιάσεων εξέφρασαν την έκπληξη και το θαυμασμό τους για τις εργασίες, συνεχάρησαν τα νέα παιδιά και τους προέτρεψαν να ασχοληθούν με τα κοινά καθώς ενηλικιώνονται, ενώ τους ευχήθηκαν πολλές επιτυχίες στη ζωή τους.
Όλες οι εισηγήσεις των πρωτευσάντων μαθητριών και μαθητών υπήρξαν εξαιρετικές, σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών των επιτροπών, για το λόγο αυτό η αξιολογική τους κατάταξη δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, με τα αντικειμενικά κριτήρια που τέθηκαν βραβεύθηκαν δύο εργασίες από το νομό Δωδεκανήσου και δύο από το νομό Κυκλάδων, ενώ δύο ακόμα εργασίες διακρίθηκαν.
Οι συντάκτες – μαθητές των δύο καλύτερων εργασιών από τις Κυκλάδες και των δύο καλύτερων από τα Δωδεκάνησα, που βραβεύονται, θα φιλοξενηθούν με ένα συνοδό, για μια εβδομάδα (μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις), στη Ρόδο και στη Σύρο αντίστοιχα, για να παρακολουθήσουν από μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι εργασίες που βραβεύθηκαν είναι:
Νομός Δωδεκανήσου:
Παναγιούλα Κολεζάκη, Λ.Τ. Έμπωνα Ρόδου.
Δέσποινα Καραβόλια και Μιχάλης Οικονόμου, Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» .
Νομός Κυκλάδων:
Μαρία Ψαθά, ΓΕΛ Μήλου.
Αθηνά Κουκά Καρακατσάνη, Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία» -Μύκονος.
Οι εργασίες που διακρίθηκαν είναι:
Γεωργία Μουζουράκη, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου, «Νικηφόρειο»
Λαμπρινή Μπονιάτη, ΓΕΛ Σορωνής Ρόδου.

Τη συντονιστική επιτροπή της συνδιάσκεψης, αποτέλεσαν:


Λέσχη Lions Ρόδου:
Πρόεδρος: Ευαγόρας Νικολάου – Χημικός M.Sc.
Μέλη: Ιωάννα Τσάρπα – Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βλάσης Τσίννας – Διευθυντής Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
Άγγελος Ανανίας- Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος «Δια Βίου Μάθησης»
Η συντονιστική επιτροπή, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή αυτού του εγχειρήματος και συγχαίρει όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές για την εξαιρετική δουλειά τους.

Για τη Λέσχη Lions Ρόδου,

Ο Πρόεδρος
Παύλος Μπακίρης

Ο Γ. Γραμματέας
Ευαγόρας Νικολάου
Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου,

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος «Δια Βίου Μάθησης»

Άγγελος Ανανίας