Συνάντηση των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης και της ΠΟΕΕΥΤΕ με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε, στις 22/01/2018, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και των Εργατικών Κέντρων της Ρόδου και της Κρήτης, καθώς και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού για τα καυτά ζητήματα που αφορούν στην απασχόληση στον χώρο Επισιτισμού-Τουρισμού.

Το θέμα, που κυριάρχησε στην σύσκεψη ήταν τα προγράμματα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα, με την Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ανοίξουν Σχολές Μετεκπαίδευσης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και μάλιστα κατά την χειμερινή περίοδο (μετά τον Νοέμβριο). Μία από τις Σχολές θα λειτουργήσει και στη Ρόδο για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία συζητήθηκε και επικυρώθηκε και στην τοποθέτηση της Υπουργού στην Βουλή, την ίδια ημέρα, αμέσως μετά την σύσκεψη.

Επίσης συζητήθηκε και το σοβαρό ζήτημα της Μαθητείας, το οποίο έχει θίξει επανειλημμένως το Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει στην «εισαγόμενη» μαθητεία να δηλώνονται οι πιστοποιημένες σχολές, στις οποίες φοιτούν οι μαθητευόμενοι.

Παράλληλα, η κα Κουντουρά, αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμένο σχέδιο σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, Κρήτης και Νοτ. Αιγαίου, ώστε να αποτελούν τουριστικό προορισμό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Αναφορικά με το σύστημα all inclusive, που εφαρμόζεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, η κα Κουντουρά επεσήμανε ότι η πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με τους Tour Operations χώρας θα στοχεύει στον περιορισμό των ξενοδοχειακών μονάδων, που εφαρμόζουν το σύστημα all inclusive.

Τέλος για τα εργασιακά ζητήματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις Ενώσεις Προσώπων και τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία η Υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου της στο Υπουργείο Εργασίας.

Επισημάνθηκε από την Υπουργό Τουρισμού και σχολιάστηκε θετικά η υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Στην σύσκεψη, που έγινε παρουσία της Υπουργού Έλενας Κουντουρά, παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού και υπεύθυνη για τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ Νίκος Κοκολάκης και Γιώργος Χoτζόγλου αντίστοιχα.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σάββας Χατζησάββας συναντήθηκε επίσης με τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΔ Εμμανουήλ Κοντοπάνο και με ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού, θέτοντας για άλλη μία φορά το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ Ρόδου, με την καθυστέρηση των πληρωμών των εποχικών εργαζομένων στην περιοχή.

Συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι επίλυσης του προβλήματος και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ επανέλαβε στον ΟΑΕΔ την πρόταση του Ε.Κ.Ρ να βοηθήσει πρακτικά, με την ουσιαστική συμβολή και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, στο να λυθεί το ζήτημα, κάτι το οποίο έγινε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεσμεύθηκε να εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να πληρωθεί και ο τελευταίος δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας στη Ρόδο το συντομότερο δυνατόν.

Pin It on Pinterest

Share This