Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ: Όλες οι κλινικές έχουν ελλείψεις όχι μόνο η λειτουργία του αναισθησιολογικού

Για τις δηλώσεις του περιφερειάρχη 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ Ροϊλό οφείλουμε κάποιες απαντήσεις γιατί δεν γίνεται στις πλάτες μας η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες να παίζουν το υποκριτικό παιχνίδι του θωρακισμένου υγειονομικά νησιού.


Για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στην προηγούμενη επίσκεψη του ο κ. Ροϊλός μας είπε ότι το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Δηλαδή εμμέσως παραδέχτηκε άθελα του το χάλι που επικρατεί στην δημόσια υγεία σε όλα τα Δωδεκάνησα. Εχθές επιστράτευσε τον ανορθολογισμό και μας ενημέρωσε ότι «είναι απόδειξη της καλής δουλειάς που γίνεται στο νοσοκομείο μας το γεγονός ότι η Ρόδος δεν έφθασε ποτέ να μπει σε κόκκινο».


Ο κ. Ροϊλός το υπουργείο υγείας και όλες οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να αναρωτηθούν αντίθετα, τι θα συνέβαινε στο νοσοκομείο μας αν το νησί έμπαινε στο κόκκινο, αφού και υπό ευνοϊκές συνθήκες το νοσοκομείο μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη και όχι να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.


Μπορεί η λειτουργία του αναισθησιολογικού να είναι πιο κρίσιμη λόγω της διακοπής των τακτικών χειρουργείων, όμως ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλα τμήματα-κλινικές όπως η ψυχιατρική, η ΜΕΘ, Ογκολογική, χθες ίδια ήταν η κατάσταση στην νευρολογική κλινική, προχθές στην παιδιατρική κλινική και αύριο σε κάποιο άλλο τμήμα κλινική.
Μόλις χθες ήταν που εγκαινιάζανε όλοι τους μαζί τα νέα ακτινολογικά μηχανήματα, μόνο που δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό για να λειτουργήσουν. ‘Εξι μήνες έχει φτάσει η λίστα αναμονής στον μαστογράφο, ο μαγνητικός τομογράφος υπολειτουργεί και το ακτινολογικό τμήμα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ανταποκριθεί και στην λειτουργία του νέου αγγειογράφου.

Αντίθετα στο τμήμα ιματισμού οι εργαζόμενοι επέστρεψαν 60 χρόνια πίσω και ελλείψει στεγνωτήριου είναι υποχρεωμένοι να κρεμάνε τον ιματισμό για να στεγνώσει όπου βρουν στο χώρο εργασίας τους.
Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ότι ήταν υποκριτικές οι διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών για το εμβολιαστικό κέντρο και για άλλη μια φορά το φορτίο αυτό πέφτει στις πλάτες μας.


Ας απαντήσει η κυβέρνηση και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι στους ήρωες υγειονομικούς και στους ακρίτες νησιώτες ασθενείς τι θα κάνει με τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις, σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ακτινολόγους, τεχνικών εργαστηρίων, διοικητικών και λοιπού προσωπικού;


Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να φωνάζουμε για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό!!! Αυτοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να οργανώνουνε φιλανθρωπικά event για το φτωχό νοσοκομείο, να ζητιανεύουν μηχανήματα και γάντια, να φωτογραφίζονται και να διαφημίζουν το φιλανθρωπικό τους έργο και μετά να ψάχνουμε που θα πακετάρουμε τα νέα μηχανήματα αφού δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα τα δουλέψουν.


Το επόμενο διάστημα το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους μπορεί να μπαλωθεί, όμως θα προκύψουν νέα προβλήματα με άλλα τμήματα, άλλες κλινικές, αφού η πλειοψηφία των μόνιμων εργαζομένων είναι γερασμένο προσωπικό και θα βγαίνει τα επόμενα χρόνια εκτός παραγωγής λόγω συνταξιοδότησης και σωματικής-πνευματικής ανικανότητας να προσφέρουν αυτά που χρειάζεται το νοσοκομείο. Οι νέοι εργαζόμενοι είναι λίγοι και στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξεις αφού η κυβέρνηση αυτή όπως και η προηγούμενη, τους διατηρεί σε μόνιμη ομηρία και ανασφάλεια για το αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους ή θα απολυθούν. Μαζί με αυτούς διατηρούν σε ομηρία και ανασφάλεια όλο το νοσοκομείο αφού η λειτουργία του πλέον στηρίζεται αποφασιστικά σε αυτούς τους εργαζόμενους.


Τι θα πράξει με τους συμβασιούχους; Θα προχωρήσει επιτέλους στην μονιμοποίηση όλων; Θα προσλάβει μαζικά μόνιμο προσωπικό; Το νοσοκομείο δεν έχει αρκετούς τραυματιοφορείς και αυτοί που έχουν μείνει δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς. Το απόγευμα δεν υπάρχει τραυματιοφορέας για τους εσωτερικούς ασθενείς.


Ισχύει ότι η κυβέρνηση προτείνει ως λύση να στέλνει του ασθενείς στους ιδιώτες;


Αν είναι έτσι τα πράγματα, θα πρέπει να γνωρίζει όλος ο λαός ότι η υγεία του θα εξαρτιέται από τις ορέξεις του ιδιώτη επιχειρηματία της υγείας, ο οποίος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κράτος μόνο αν ικανοποιείται η κερδοφορία του. Η εμπειρία με την πανδημία έχει δείξει ότι μπρος στο κέρδος οι επιχειρηματίες και η κυβέρνηση δεν λογαριάζουν τίποτα.


Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι το αίτημα για μαζικές προσλήψεις είναι ουτοπικό το απάντησε η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα με τις τεράστιες αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ προς ξενοδόχους, εργολάβους, καναλάρχες, εφοπλιστές, Aegean, Fraport, κλινικάρχες και λοιπούς μνηστήρες.


Οι εργαζόμενοι του νησιού δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη. Πίσω από τα όμορφα λόγια των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα με δεκάδες ασθενείς που εν μέσω πανδημίας δεν μπόρεσαν να βρουν πρόληψη και θεραπεία ούτε στο νοσοκομείο μας, ούτε στα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, αφού κρίσιμα νοσοκομεία της Αθήνας είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για covid 19. Το επόμενο διάστημα η οικονομική κρίση θα φέρει περισσότερο κόσμο σε αδιέξοδο στα ζητήματα υγείας αφού η υγεία από όλες τις κυβερνήσεις έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα το οποίο θα χρυσοπληρώνει ο εργαζόμενος και θα καρπώνεται ο επιχειρηματίας της υγείας.

Απαιτούμε άμεσα:
Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
Ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Αυξήσεις στους μισθούς κι επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και όλων των επιδομάτων
Καμία επιχειρηματική δράση στα νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων
Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας


Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Μπαρός Χαρίλαος Αγγέλη Ελένη

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This