Σύγκριση στρατού Ελλάδας – Τουρκίας και πως αλλάζει με τις νέες προσθήκες μαχητικών και πλοίων

Καθοριστικές αλλαγές στον τομέα των εξοπλιστικών υπέρ της ελληνικής πλευράς

Εµφανώς διαφορετική σε σχέση µε πέρυσι τον ίδιο καιρό είναι η προσπάθεια µιας συγκριτικής παρουσιάσεως των Ενόπλων Δυνάµεων Ελλάδος

18.05.2018, 20:51 και Τουρκίας, καθώς στο διαρρεύσαν διάστηµα σηµειώθηκαν καθοριστικές αλλαγές στον τοµέα των εξοπλιστικών προγραµµάτων υπέρ της ελληνικής πλευράς και µάλλον µε αιφνιδιαστικό –από επικοινωνιακής πλευράς– τρόπο. Τρόπο ασφαλώς που δεν έχει να κάνει µε την ουσία (αυτή είναι ότι αναβαθµίζονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ε.Δ. της χώρας και οι διπλωµατικές της συµµαχίες), αλλά µόνο µε την επικοινωνία, που µάλλον είναι δευτερεύουσας σηµασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, µέσα στον τελευταίο χρόνο, και ιδίως µετά την ασύµµετρη -υβριδική– απειλή µε την «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού από πλευράς της Άγκυρας τον Απρίλιο του 2020 και την έξοδο του Ελληνικού Στόλου τον Αύγουστο του ίδιου έτους λόγω των προκλήσεων του ερευνητικού «Oruc Reis»είχαµε τις εξής πολύ σηµαντικές αλλαγές στην αµυντική ισορροπία Ελλάδος – Τουρκίας:

1) Την απόκτηση 24 (18+6) υπερσύγχρονων µαχητικών Rafale F3R από τη Γαλλία, από τα οποία ήδη έχουν παραληφθεί τρία, µε τα οποία εκπαιδεύεται το προσωπικό τους στη Γαλλία.

2) Την επίσηµη ανακοίνωση της αποκτήσεως τριών (µε δικαίωµα προαιρέσεως για µία ακόµα) υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

3) Την απόκτηση (µε µέθοδο leasing) δύο πλήρων συστηµάτων ισραηλινών Μη Επανδρωµένων Αεροσκαφών (UAV), τύπου Heron, που ήδη επιχειρούν στο Αιγαίο µε βάση τους στη Σκύρο.

4) Την ουσιαστική έναρξη αναβαθµίσεως των 84 µαχητικών F-16 της Π.Α. σε επίπεδο F-16V. Ηδη οκτώ από αυτά βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και άλλο ένα στις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτόν.

5) Τη σε εξαιρετικά προχωρηµένο στάδιο συζήτηση για την απόκτηση τριών κορβετών Gowind-2500 από τη Γαλλία, µε δικαίωµα προαιρέσεως για άλλη µία στο µέλλον.

6) Την περάτωση του «στοιχειωµένου» προγράµµατος της αποκτήσεως 44 υπερσύγχρονωντορπιλών «βαρέος τύπου» για τα επίσης υπερσύγχρονα υποβρύχια Type-214AIP και το αναβαθµισµένο στην ίδια κατηγορία «Ωκεανός».

7) Την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των 60 µεταχειρισµένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58H Kiowa Warrior, από τα οποία 40 σε µονάδες της Αεροπορίας Στρατού, περίπου 10 στη διακλαδική Σχολή Ελικοπτέρων και τα υπόλοιπα ως πηγή ανταλλακτικών.

8) Την αναµενόµενη από µέρα σε µέρα νοµοθετική «τακτοποίηση» της αναβαθµίσεως άλλων 38 F-16C/D Block.50 της Π.Α. σε επίπεδο F-16 Block.52+ADV κυρίως από περισσευούµενο υλικό αεροσκαφών του τύπου αυτού, που µε τη σειρά του αναβαθµίζεται σε F-16V.

9) Την αναµενόµενη σε λίγες εβδοµάδες έναρξη παραλαβής του πρώτου από τα επτά υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R Romeo.

Από την άλλη πλευρά, έχουµε µια Τουρκία που, µε την εξαίρεση του τοµέα των UAV, δεν έχει παραλάβει ακόµη ούτε ένα F-35 ούτε κανένα άλλο µείζον οπλικό σύστηµα, ενώ µε το µόνο εξοπλιστικό που ασχολείται είναι αν θα πάρει ή όχι και δεύτερη µοίρα βληµάτων S-400.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest