Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ιταλία – Ενδείξεις ότι μειώνονται τα κρούσματα στη Λομβαρδία

Για τις πρώτες ενδείξεις ότι η εξάπλωση της επιδημίας ενδεχομένως να επιβραδύνεται στην πλέον πληγείσα περιοχή της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Ατίλιο Φοντάνα σήμερα.

Η πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει καταγράψει 1.218 θανάτους. Από αυτούς, οι 252 καταγράφηκαν στο Σάββατο και την Κυριακή και ήταν ο βαρύτερος μέχρι σήμερα απολογισμός.

Σε ολόκληρη την Ιταλία καταγράφηκαν χθες 15 Μαρτίου 368 θάνατοι από την επιδημία Covid-19, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ θανάτων ακόμη και περιλαμβανομένης της Κίνας.

Παρά την αύξηση των θανάτων, ο Ατίλιο Φοντάνα δήλωσε ότι έχει κάποιους λόγους για αισιοδοξία στα στοιχεία, καθώς τα νέα κρούσματα δείχνουν να αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Δεν έχω δει τα σημερινά στατιστικά στοιχεία ακόμη, αλλά…μπορούμε να διαπιστώσουμε ορισμένα βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Radio 1.

«Η αύξηση (στα κρούσματα) δεν είναι τόσο δριμεία όσο ήταν πριν από δύο ή τρεις ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης – το λέω ψιθυριστά – αυτό μπορεί να είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης», είπε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε στην Corriere della Sera ότι η έκρηξη της επιδημίας επιδεινώνεται στην Ιταλία ως σύνολο.

«Οι επιστήμονες μας λένε ότι η εξάπλωση της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί, αυτές οι εβδομάδες θα είναι οι πιο επικίνδυνες», είπε.

Ο Ατίλιο Φοντάνα δήλωσε ότι η αλλαγή στην τάση της εξάπλωσης της επιδημίας θα φανεί τις επόμενες λίγες ημέρες, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία από τις 8 Μαρτίου, καθώς η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων παράγει αποτελέσματα.