Συγχαρητήρια του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Περιφερειάρχη, για την αποφασιστικότητά του να ολοκληρώσει το Φράγμα Γαδουρά

Γιώργος Χατζημάρκος:  “Με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ, στους κανόνες και τις κοινές αξίες,  δεν κτίζουμε μόνο έργα, αλλά και τις πολιτικές για το αύριο που αξίζουμε”

 

Τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Normunds Popens, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, λίγο πριν την αναχώρησή τους για την τελετή των εγκαινίων του Φράγματος Γαδουρά, λόγο για τον οποίο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος βρίσκεται στη Ρόδο.

 

Απευθυνόμενος στον κ. Popens, ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον κρίσιμο γεωπολιτικό της ρόλο αλλά και τα διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης που διαμορφώνουν κατ’  αντιστοιχία, διαφορετικά επίπεδα αναγκών.

 

«Το Νότιο Αιγαίο, είναι η Περιφέρεια, που στην έκταση της και στο εσωτερικό της ενσαρκώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την ανάγκη για την συνέχιση και ταυτόχρονη ενίσχυση της πετυχημένης Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Χατζημάρκος.

 

Χαιρετίζοντας ως ιδιαιτέρως αισιόδοξο για το μέλλον των νησιών το γεγονός ότι επετεύχθη η επαναφορά του Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία των μεταβατικών Περιφερειών, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του Φράγματος Γαδουρά και τον συμβολισμό του, λέγοντας πως «ο σεβασμός στους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει αλλά και η επίμονη στάση απέναντι σε όλα τα φαινόμενα που μας κράτησαν πίσω για πολλά χρόνια, είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση που μας βασανίζει, γιατί το έργο αυτό συγκεντρώνει στο ιστορικό του πολλές από τις παθογένειες της χώρας μας».

 

Από την πλευρά του ο κ. Popens    αναφέρθηκε στη σημασία του Φράγματος Γαδουρά για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ρόδου και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο για την αποφασιστικότητά του να ολοκληρώσει το έργο.

 

Παράλληλα τόνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου αυτού, «αποτελεί απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την Ελλάδα και τους πολίτες της Ρόδου. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα της πολιτικής συνοχής, που παραμένει το βασικό μέσο για δημόσιες επενδύσεις στη χώρα και παράγει οφέλη για τους πολίτες».

 

Ειδικότερα, για την συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Θέλω να ευχαριστήσω, στο πρόσωπο του κ. Normunds Popens, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της DG Περιφερειακής Πολιτικής, την Ευρωπαική Επιτροπή για την εξαιρετική συνεργασία και την συνεχή στήριξη στη χώρα μας και στην Περιφέρεια μας.

Η μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της Ευρώπης, το Νότιο Αιγαίο, με τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχει υποδεχθεί, κτίζει κρίσιμες υποδομές, θεραπεύει εσωτερικές δυσλειτουργίες, καλύπτει σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Το Νότιο Αιγαίο, είναι η Περιφέρεια, που στην έκταση της και στο εσωτερικό της ενσαρκώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την ανάγκη για την συνέχιση και ταυτόχρονη ενίσχυση της πετυχημένης Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό, γιατί τα νησιά της καλύπτουν όλο το φάσμα των διαφορετικών ταχυτήτων της οικονομίας και όλο το φάσμα των διαφορετικών επιπέδων αναγκών.

Είναι ταυτόχρονα η Περιφέρεια που λόγω της μοναδικής γεωπολιτικής της θέσης, βρέθηκε και παραμένει στο επίκεντρο των επιπτώσεων όλων των πολιτικών της Ευρώπης, αυτών που η Ευρώπη έχει και αλλά αυτών που η Ευρώπη ακόμα δεν έκτισε.

Τα εγκαίνια του Φράγματος Γαδουρά, η αφορμή για την παρουσία στη Ρόδο του κ. Popens, είναι η εξαιρετική ευκαιρία να δηλώσουμε ότι η ορθή χρήση των Ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων, ο σεβασμός στους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει αλλά και η επίμονη στάση απέναντι σε όλα τα φαινόμενα που μας κράτησαν πίσω για πολλά χρόνια, είναι ο δρόμος για την έξοδο απο την κρίση που μας βασανίζει, γιατί το έργο αυτό συγκεντρώνει στο ιστορικό του πολλές από τις παθογένειες της χώρας μας.

Η αλλαγή της κατηγορίας της Περιφέρειας μας, από Περιφέρεια καταταγμένη στην κατηγορία MDR (Στόχος 2) σε κατηγορία TR (Στόχος 2), μετά την αλλαγή των κριτηρίων με τον εμπλουτισμό τους και με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον των νησιών μας, αφού ανατρέπει το αρνητικό χρηματοδοτικό περιβάλλον στο οποίο, δυστυχώς, ζήσαμε για πάρα πολλά χρόνια.

Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον κ. Popens, ότι θα συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο που ονειρευόμαστε. Εγγύηση για αυτό είναι η αποφασιστικότητα μας, η πίστη μας στις κοινές αξίες και η επιμονή με την οποία αντιστεκόμαστε σε όσα μας τραυματίζουν.

Είμαι εδώ για να τον διαβεβαιώσω, ότι και το έργο του Φράγματος Γαδουρά θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο λειτουργίας, προσφέροντας άριστες υπηρεσίες στους κατοίκους, στους επισκέπτες και στο περιβάλλον της Ρόδου και ότι η Περιφέρεια μας μπορεί και εγγυάται  την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων έργων που θα υδροδοτήσουν και τις περιοχές της Ρόδου που σήμερα δεν υδροδοτούνται από αυτό. Με υπευθυνότητα, δουλειά και καλή συνεργασία στο εσωτερικό αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Popens δήλωσε:

 

«Η συγχρηματοδότηση του φράγματος Γαδουρά αποτελεί ένα σημαντικό σαφές παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή συνοχή μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις καθημερινές τους ανάγκες. Αποτελεί απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τους πολίτες της Ρόδου. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα της πολιτικής συνοχής, που παραμένει το βασικό μέσο για δημόσιες επενδύσεις στη χώρα και παράγει οφέλη για τους πολίτες.

Με συνολικό κόστος 165 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκής συνδρομής, το φράγμα Γαδουρά αποτελεί έργο που συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Ρόδο. Το φράγμα Γαδουρά εξυπηρετεί περισσότερους από 100.000 κατοίκους στην πόλη της Ρόδου και τα γειτονικά της χωριά και συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία των πολιτών. Η επαρκής παροχή ύδατος και η ποιότητα του πόσιμου νερού αυξάνουν την ελκυστικότητα της Ρόδου ως βασικού τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα και στη λεκάνη της Μεσογείου.

Το έργο έχει επίσης πολύ μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Το φράγμα θα μειώσει τη χρήση γεωτρήσεων και πηγαδιών και θα προστατεύσει τους υπόγειους υδροφορείς από την υφαλμύρωση. Θα βοηθήσει στην εξασφάλιση ενός ορθολογικού σχεδιασμού της χρήσης του νερού. Αυτό συνδέεται άμεσα με ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλούν πιο ακανόνιστες βροχοπτώσεις. Λαμβάνει υπόψη το συγκεκριμένο πλαίσιο ενός νησιού που δεν έχει συνδέσεις αγωγών με εξωτερικές πηγές.

Και είναι μια επένδυση που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Περισσότερα από 100 άτομα απασχολούνταν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και περισσότερες από 30 μόνιμες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο για την αποφασιστικότητά του να ολοκληρώσει το έργο. Παρατηρώ με ικανοποίηση ότι έχουν ετοιμαστεί μελέτες για την επιμήκυνση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης σε περισσότερα χωριά και κατοίκους. Είναι σημαντικό να επωφεληθούν από αυτό το έργο περισσότερα άτομα και περισσότερες επιχειρήσεις.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑ Ρόδου είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση του φράγματος και την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες. Αυτό δεν θα συμβεί έως ότου τα δίκτυα διανομής ύδατος ανταποκριθούν στα πρότυπα, έτσι ώστε στις βρύσες των πολιτών και των ξενοδοχείων να τρέχει νερό ίδιας ποιότητας με αυτό που παράγεται από το φράγμα Γαδουρά. Πρέπει να γίνει ακόμη κι άλλη δουλειά προκειμένου να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη του φράγματος!»

Pin It on Pinterest

Share This