Για άλλη μια φορά η Τρόικα επανέφερε προς συζήτηση, εκτός των άλλων και το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στην νησιωτική χώρα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κατά τις συναντήσεις τους με τα κυβερνητικά στελέχη, ανέφεραν πως οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων αλλά και στην Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%), ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν.
Ειδικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ζήτησε τη συνολική αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, με ανακατατάξεις στους συντελεστές , κάτι που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης την οποία έχει αναλάβει ο επικεφαλής του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Για μια ακόμη φορά η τρόικα επαναφέρει την “απειλή” των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα αυτό.
Φυσικά πρέπει να επισημανθεί πως το ζήτημα του ιδιαίτερου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, που δεν αποτελεί προνόμιο για τις περιοχές αυτές, αλλά μια πράξη εξισορρόπησης της μειονεκτικής θέσης στην οποία βρίσκεται η νησιωτική Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, λόγω της ιδιομορφίας του νησιωτικού χώρου, δεν έρχεται ως απαίτηση από την τρόικα, αλλά περιλαμβάνεται σε ειδική παράγραφο του δεύτερου μνημονίου, που ψήφισε η Βουλή το 2012. Συγκεκριμένα η παράγραφος αυτή αναφέρεται σε περιοχές με ειδικά φορολογικά καθεστώτα, τα οποία χαρακτηρίζει ως προνομιακά και τονίζεται η προοπτική κατάργησής τους.
Από την εποχή της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου, το οποίο από την περιοχή μας καταψήφισαν η ανεξάρτητη σήμερα βουλευτής Μίκα Ιατρίδη και ο πρώην βουλευτής του νομού, Γιώργος Κασσάρας, υπήρξαν απανωτές δηλώσεις τοπικών βουλευτών, που έθεταν ως “κόκκινη γραμμή” την πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, όμως οι όποιες διαβεβαιώσεις τους, “προσκρούουν” στην επιμονή των δανειστών και στο γεγονός πως σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρουν στην συζήτηση το θέμα αυτό, δημιουργώντας ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης στα νησιά της περιοχής μας.
Η προοπτική κατάργησης του ειδικού αυτού καθεστώτος, εκτός του ότι θα συμβάλει στην ερήμωση των νησιών, θα επιφέρει και την δραματική μείωση του τουρισμού, αφού θα καταστούν οι νησιωτικοί προορισμοί μη ανταγωνίσιμοι, τη στιγμή μάλιστα που τα έσοδα από τον τουρισμό, αποτελούν την κυριότερη πηγή εσόδων για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
“Παλμός της Καλύμνου”