Σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έρευνα των Sunday Times, φαίνεται πως η Κίνα κράτησε επί 7 ολόκληρα χρόνια επτασφράγιστο μυστικό τον εντοπισμό ενός στελέχους ιού παρόμοιου με τον Covid-19 σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο το 2013.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι το πιο κοντινό μέχρι σήμερα στέλεχος στον κορωνοϊό ανακαλύφθηκε το 2013 σε ένα ορυχείο που είχε μολυνθεί από ποντίκια και νυχτερίδες και είχε εγκαταλειφθεί σε ένα συρτάρι σε εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν.
Η ανακάλυψη του στελέχους, πριν από επτά χρόνια, στο ορυχείο χαλκού της νοτιοδυτικής Κίνας, θεωρείται ως το πιο ισχυρό μέχρι τώρα στοιχείο στην αναζήτηση της προέλευσης της πανδημίας.
Το στέλεχος είχε ανακαλυφθεί όταν έξι άνδρες, εργαζόμενοι στο ορυχείο, εμφάνισαν πυρετό, πνευμονία και βήχα, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να πεθάνουν.
Σύμφωνα με την αναφορά, τέσσερις από τους έξι άνδρες βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα κορωνοϊού, δύο ωστόσο πέθαναν πριν υποβληθούν σε εξέταση.
Η δρ. Σι Ζένγκλι, την οποία οι συνάδελφοί της στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αποκαλούν «γυναίκα – νυχτερίδα», τον περασμένο Φεβρουάριο συνυπέγραψε την πλέον εμπεριστατωμένη ακαδημαϊκή μελέτη μέχρι εκείνη τη στιγμή για τον νέο κορωνοϊό.
Αφού παρέθεσε μία πλήρη γενετική περιγραφή του ιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η Σι αποκάλυψε ότι ένας δείγμα ιού νυχτερίδας με το όνομα RaTG13, το οποίο ταιριάζει κατά 96,2% με την Covid-19 βρισκόταν στο Ινστιτούτο.
Ωστόσο ένα από τους πλέον μακροχρόνιους συναδέλφους της Σι ισχυρίστηκε ότι το δείγμα RaTG13 βρέθηκε στο ορυχείο το 2013 ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον αδελφό ιό δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ.
Η Κίνα επικρίνεται σφόδρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και άλλους ηγέτες ότι δεν μοιράστηκε εγκαίρως τις πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Τον Απρίλιο μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε «υψηλό επίπεδο πεποίθησης» ότι ο Covid-19 προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, αφού ήρθαν σε γνώση του στοιχεία.
Οι Sunday Times αναφέρουν ότι οι ερευνητές συνέλλεξαν εκατοντάδες δείγματα κορωνοϊού από απομονωμένες περιοχές της Κίνας και τα έφεραν στην πόλη.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ιολογίας ισχυρίζεται ότι τα πειράματα είχε καταλήξει στο συρτάρι καθώς δεν θεωρούσαν ότι ταίριαζαν ιδιαίτερα με τον ιό Sars.
Οι επιστήμονες ωστόσο αμφισβητούν την πιθανότητα αυτού του σεναρίου.
Ο Νικολάι Πετρόφσκι από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αδελαΐδα είπε στους Times: «Αν νομίζεις στ’ αλήθεια ότι έχεις έναν νέο ιό που έχει προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανες –με δεδομένο ότι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά σου- να φτάσεις στην άκρη του νήματος, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να εξαντλήσεις το δείγμα και να πας πίσω για να βρεις περισσότερο».