STUDIUM GENERALE 2014 – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με την ομιλία της Ματούλας Τομαρά – Σιδέρη, Καθηγήτριας Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα “Ρόδος και Αίγυπτος: Λίκνα Ευεργετισμού” έληξε το περασμένο Σάββατο το Studium Generale 2014 αφού συμπληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία και οι τέσσερις ομιλίες. Το Studium Generale εστίασε στο 19ο αιώνα, μια περίοδο μεταμόρφωσης για την Ελλάδα και τη Ρόδο. Το θέμα επιλέχθηκε συνειδητά και ήταν σε ευθυγράμμιση με το θέμα των περασμένων Ανοικτών Πορτών / Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για πρώτη φορά έριξε φως στη ξεχασμένη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά των Μαρασιών στη Ρόδο. Παρόλο που τα Μαράσια κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρέμειναν κάτω από τον αυστηρό οθωμανικό έλεγχο, μοιράστηκαν τις ευρύτερες εξελίξεις του Ελληνικού έθνους και υποβλήθηκαν σε σημαντικές αλλαγές. Ρόδιοι έμποροι έγιναν πλούσιοι στην Αίγυπτο και ξόδεψαν σημαντικά χρηματικά ποσά για να χτίσουν πολυτελείς επαύλεις στην Αλεξάνδρεια, Ρόδο και Αθήνα αλλά και δημόσια κτίρια στην πατρίδα τους όπως σχολεία και εκκλησίες.

Οι ομιλίες

Τρεις από τις συνολικά τέσσερις ομιλίες μας εξερεύνησαν αυτές τις εξελίξεις και τις επιρροές τους στη Ρόδο. Μια ξεχωριστή ομιλία εστίασε σε μια σύγχρονη και βλαβερή επιρροή που αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τη μοναδική μνημειακή κληρονομιά μας: γκράφιτι. Καλεσμένοι ομιλητές: ο Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Δημιουργία κράτους και διαμόρφωση εθνικής συνείδησης”, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης με θέμα “Η Εκπαίδευση στην πόλη της Ρόδου την περίοδο 1900-1920”, η Νεκταρία Δασακλή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος με θέμα “Γκράφιτι σε μνημεία: προσεγγίζοντας τα αίτια, αναζητώντας τις λύσεις” και η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη.

Δημιουργώντας γέφυρες

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της RICHeS και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χριστόδουλος Μαλιαράκης «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το 2οStudiumGenerale ήταν ακόμα πιο επιτυχημένο από το περσινό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το επόμενο. Το StudiumGenerale αποτελεί πλέον μια από τις κύριες εκδηλώσεις της πολιτιστικής ατζέντας της πόλης μας και είναι η μεγαλύτερη ετήσια θεματική σειρά ομιλιών που διοργανώνεται από ιδιωτικό φορέα, τη RhodesInternationalCulture & HeritageSociety (RICHeS), στηριζόμενο αποκλειστικά σε εθελοντές. Με τη σειρά ομιλιών οι RICHeS θέλουν να συμβάλουν στον πολιτισμό της Ρόδου και να τονώσουν τη σκέψη, την κατανόηση και το διάλογο. Το StudiumGenerale έχει σκοπό να προσφέρει σε κάθε Ροδίτη υψηλού επιπέδου ομιλίες και να τον φέρει σε επαφή με φημισμένους ομιλητές ευρείας αποδοχής. Οι δύο από τους συνολικά τέσσερις ομιλητές μας ήταν «ταξιδευτές» δηλαδή δεν είναι κάτοικοι Ρόδου οπότε εύκολα μπορούν να κάνουν μια ομιλία όποτε τους ζητηθεί. Ήρθαν στη Ρόδο αποκλειστικά και μόνο για τις ομιλίες αυτές και διέθεσαν αφιλοκερδώς τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να μας μιλήσουν για τα θέματα της επιστήμης τους. Βέβαια την ίδια αφιλοκερδή και ενθουσιώδη διάθεση είχαν και οι άλλοι δύο ομιλητές μας. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ της Ρόδου και του έξω κόσμου. Οι ομιλητές μας επιστρέφουν στον τόπο τους ως πρεσβευτές της Ροδίτικης φιλοξενίας και φιλομάθειας».

Pin It on Pinterest