Στρατηγικούς επενδυτές τοποθετεί η Eurobank σε ξενοδοχεία της Ρόδου και Κω! Δεν εξυπηρετούνται τα χρέη τους

Η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κ.Χρήστου Μεγάλου στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για το πώς ξεκίνησε η τράπεζα να αντιμετωπίζει τα προβληματικά δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι αρκούντως διαφωτιστική για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στα κόκκινα δάνεια.

Ποια είναι η “συνταγή”; η τράπεζα ουσιαστικά υποχρεώνει τον επιχειρηματία, που αδυνατεί να ρυθμίσει τα χρέη του, να δεχθεί στρατηγικό επενδυτή, ώστε να θεωρηθεί βιώσιμη η επιχείρηση. Ηδη, είπε, το έχει πράξει αυτό σε 5 ξενοδοχεία (κατά τις πληροφορίες, σε Ρόδο, Κω και Κρήτη), ενώ σε ένα άλλο ξενοδοχείο έβαλε μανάτζερ με διεθνή εμπειρία να διαχειρισθεί το ξενοδοχείο.

Λόγω της κρίσης, που έχει επηρεάσει και την αξία των ακινήτων, πλέον η σχέση δανείων προς την εμπορική αξία του ξενοδοχείου, παρουσιάζεται περισσότερο αυξημένη και, ως εκ τούτου, η διευθέτηση του χρέους καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη για τον επιχειρηματία, που δεν έχει ρευστό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία για να πετύχει κάποια ρύθμιση.

Είναι βέβαιο ότι θα δούμε τους επόμενους μήνες μια αναδιάταξη του ξενοδοχειακού χάρτη της χώρας, με στρατηγικούς επενδυτές να εισέρχονται στον ξενοδοχειακό τομέα.
Το θετικό από όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι μόλις “μαζευτεί” ο φάκελος των κόκκινων δανείων, θα μπορέσουν οι τράπεζες να ανοίξουν ξανά την κάνουλα της ρευστότητας και των δανείων στις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Από την εποχή του …χαλκού και εντεύθεν αυτή είναι η ζωή: οι αδύνατοι κρίκοι του συστήματος, κάποια στιγμή μπαίνουν στο περιθώριο και τη θέση τους παίρνουν νέες δυνάμεις. Τώρα, αν αυτό στον ξενοδοχειακό τομέα θα σημάνει τον αφελληνισμό της ξενοδοχίας, η ζωή μάλλον δεν ενδιαφέρεται καθόλου….

tornosnews.gr

Pin It on Pinterest