Στρατηγικό πλεονέκτημα αποκτά η Ελλάδα: Ποιες δυνατότητες θα έχουν οι νέοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet που συμφώνησε ο Δένδιας

Πλεονέκτημα στρατηγικού βάθους αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας με την απόκτηση 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet τελευταίας γενιάς (MM40 Block 3C) που συμφωνήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να προσβάλουν στόχους σε αποστάσεις σχεδόν τριπλάσιες από την προηγούμενη έκδοση των εν λόγω πυραύλων, με μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια, που οφείλεται στα αναβαθμισμένα ραντάρ των Exocet.

Πριν εξηγήσουμε αναλυτικά τις δυνατότητες των νέων οπλικών συστημάτων που αποκτούμε, να σημειώσουμε ότι αυτά αναμένεται να τοποθετηθούν στις τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra που ναυπηγούνται στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο λιμάνι της Λοριάν, αλλά και στο τέταρτο ίδιου τύπου πλοίο που θα εισηγηθεί αύριο στο ΚΥΣΕΑ ο κ. Δένδιας να προμηθευτούμε.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις των αντιπλοϊκών (σ.σ. αυτών δηλαδή που σχεδιάζονται για να πλήττουν εχθρικά πλοία επιφανείας) πυραύλων Exocet, οι Block 3C μπορούν να εκτελούν αποστολές σε συνθήκες πολύπλοκης ναυτικής σύγκρουσης, με σημαντικά αυξημένη εμβέλεια, που φτάνει πλέον τα 200 χιλιόμετρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ελληνικά πλοία θα μπορούν να πλήττουν στόχους πολύ πιο βαθιά εντός εχθρικής περιοχής, διατηρώντας ταυτόχρονα απόσταση ασφαλείας από τον αντίπαλο.

Οι Exocet MM40 Block 3C διαθέτουν σύστημα καθοδήγησης που συνδυάζει GPS και αδρανειακή πλοήγηση, ενώ στην τελική φάση χρησιμοποιούν προηγμένο ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου. Το νέο ραντάρ επιτρέπει στον πύραυλο να λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM), αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχούς προσβολής. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να επαναπρογραμματιστεί εν πλω, κάτι που προσφέρει μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία στους διοικητές των μονάδων.

Η δυνατότητα πτήσης του πυραύλου σε πολύ χαμηλό ύψος -μόλις μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας- τον καθιστά εξαιρετικά δύσκολα ανιχνεύσιμο από τα εχθρικά ραντάρ, περιορίζοντας το χρονικό περιθώριο αντίδρασης της αντίπαλης άμυνας. Στην τελική φάση, το λεγόμενο sea-skimming, ενισχύει τη φονικότητα του όπλου, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες διάτρησης της εχθρικής άμυνας.

Η πολεμική κεφαλή βάρους 160 κιλών διασφαλίζει σημαντική καταστροφή σε πλοία επιφανείας ή σε κρίσιμες υποδομές, σε περίπτωση χρήσης κατά στόχων ξηράς. Κι αυτό γιατί, εκτός από την παραδοσιακή του χρήση κατά πολεμικών ή άλλων πλοίων, ο Exocet MM40 Block 3C μπορεί να αξιοποιηθεί και για την προσβολή χερσαίων στόχων με μεγάλη ακρίβεια, δίνοντας επιπλέον τακτικές δυνατότητες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχει και η αερομεταφερόμενη έκδοση του Exocet (AM39), την οποία μπορούν να φέρουν τα μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο συγκεκριμένος πύραυλος επιτρέπει στην Ελλάδα να διαθέτει αντιπλοϊκή ισχύ και από αέρος, δίνοντας τη δυνατότητα για ταχεία αντίδραση σε κρίσιμες αποστάσεις, ακόμα και πέρα από το εύρος δράσης του Ναυτικού. Ο συνδυασμός φρεγατών, πυραυλακάτων, επάκτιων συστοιχιών και μαχητικών Rafale που φέρουν Exocet, δημιουργεί ένα ενιαίο πλέγμα αποτροπής με ικανότητα δράσης 360 μοιρών.

Η απόκτηση των MM40 Block 3C δεν είναι απλώς μια επιχειρησιακή αναβάθμιση, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που ενισχύει το αποτρεπτικό προφίλ της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε μια περίοδο που η τουρκική πλευρά επιδιώκει την επέκταση της ναυτικής της παρουσίας μέσω του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», η ενίσχυση των ελληνικών ναυτικών δυνατοτήτων με σύγχρονα, ακριβή και ευέλικτα οπλικά συστήματα στέλνει σαφές μήνυμα. Η δυνατότητα προσβολής στόχων σε μεγάλη απόσταση και με ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης καθιστά κάθε σχεδιασμό αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας υψηλού ρίσκου. Σε συνδυασμό με την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε καίρια σημεία του Αιγαίου και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, η ενίσχυση αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας το μήνυμα πως η αποτροπή βασίζεται πλέον και στην τεχνολογική υπεροχή.

Pin It on Pinterest