«Στοπ» στο διαβήτη με μία ένεση

Νέα θεραπεία αντιστρέφει τα συμπτώματα της πάθησης χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες

Σε ποντίκια με διαβήτη που οφείλεται στη διατροφή -ο αντίστοιχος διαβήτης τύπου 2 για τους ανθρώπους- βρέθηκε ότι μία και μόνο ένεση της πρωτεΐνης FGF1 είναι αρκετή για να επαναφέρει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα, για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ημερών.

Η επιστημονική ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο έντυπο «Nature», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά πιο ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η θεραπεία με την συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν διατηρεί απλώς τα επίπεδα του σακχάρου υπό έλεγχο, αλλά επιπλέον αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη, την αιτία δηλαδή που κρύβεται πίσω από τον διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η νέα θεραπεία δεν έχει παρενέργειες, όπως οι θεραπείες για το διαβήτη που υπάρχουν σήμερα.

«Ο έλεγχος της γλυκόζης είναι ένα κυρίαρχο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας», δήλωσε ο Ronald M. Evans, επικεφαλής της έρευνας. «Και η πρωτεΐνη FGF1 προσφέρει μια νέα μέθοδο στον έλεγχο της γλυκόζης με έναν ισχυρό και απρόσμενο τρόπο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό βάρος και στην έλλειψη άσκησης, έχει εκτιναχθεί στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: vita.gr

Pin It on Pinterest